Москва: Няма убедителни доказателства по случая ”Скрипал”

Берлин обяви, че е получила достатъчно информация, която не подлага под съмнение

Москва: Няма убедителни доказателства по случая ”Скрипал”

Великобритания използва случая с отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал, за да сплоти европейските си партньори зад себе си във време, когато Брекзит изолира Лондон, коментира руският външен министър Сергей Лавров.

"Няма никакви факти, които да можем да обмислим съдържателно", каза Лавров след среща с германския си колега Хайко Маас. "Безсмислено е да обсъждаме това и потвърдихме пред нашите германски партньори, че не виждаме никакви доказателства", допълни той.

Лавров добави, че принципът, че е "много вероятно" не е приложим в този случай. Руският външен министър посочи още, че се съмнява, че доказателствата по случая, изпратени от Лондон на партньорите му, са убедителни.
Това веднага предизвика порицание от страна на Маас.

"Естествено, че получихме информация от Великобритания и няма причина да поставяме под съмнение тази информация", каза германският външен министър и призова "всеки да допринесе за изясняване на всичко това", включително чрез споделяне на информация за двамата руски граждани, които Лондон идентифицира по случая.

Според Лавров обаче не е ясно защо страна, която се хвали със спазването на закона и се представя като еталон на правовата система, се държи изцяло извън полето на правото и се опитва да се занимава с нещо, с което е вредно да се занимава - "мегафонна дипломация", предаде ТАСС.

Освен това Лондон е идентифицирал Александър Петров и Руслан Боширов още през април, каза още Лавров.

Британски прокурори миналата седмица идентифицираха двама руснаци, които, според обвинението, действали под фалшиви имена - Александър Петров и Руслан Боширов. Те бяха обвинени, че са се опитали да отровят бившият руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия с бойния нерво-паралитичен агент "Новичок" в Англия.

Заподозрените обаче заявиха пред руска телевизия, че са били обикновени туристи и нямат общо с покушението срещу Скрипал.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят