Москва: Нямаме нищо общо със смяната на българския кандидат за ООН

Руското външно министерство се надява, че решението е суверенно

Мария Захарова

Решението на българското правителство да смени кандидата на страната за поста генерален секретар на ООН няма никакво отношение към Русия, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"Искам да подчертая, че това решение няма никакво отношение към нас. Това е решение на българското ръководство. Много ми се иска да се надявам, че то е суверенно", каза тя.

"Още щом се появиха инсинуации на тема, че Русия е въвлечена в смяната на кандидата от България, ясно изразихме позицията си: в подобни неофициални или задкулисни игри не участваме", отбеляза Захарова.

Тя посочи, че се надява българските граждани да разберат, че "Русия няма никакво отношение към това. Макар че желанието да ни замесят, поне информационно да ни направят крайни, беше много силно".

Захарова каза още, че руската страна провежда срещи с всички кандидати за нов шеф на ООН, които пожелаят това.

Тя отказа да коментира очакванията, че новият генерален секретар ще е жена от Източна Европа, като заяви, че позицията на Москва е ясна – "това трябва да е професионалист".

Преди да стане ясна рокадата, руски заместник-министър на външните работи заяви, че евентуално решение на България за смяна на кандидатурата ѝ е нейно право и, ако има рокада, Москва ще преценява според новата ситуация.

По-рано този месец евентуалната смяна на българската кандидатура към тогавашния момент доведе до дипломатически скандал между Москва и Берлин. Тогава Мария Захарова обяви, че по време на срещата на Г-20 в Китай германският канцлер Ангела Меркел се е опитала да убеди руските лидери да подкрепят "друг кандидат на България, а не издигнатия официално".

Говорителят на германското външно министерство Мартин Шефер заяви, че "официално лице" от руска страна е "разпространило информация, която обективно не е вярна", и нарече това "неприятелски" жест.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?