Москва обеща "твърд" отговор на новите американски санкции

Москва обеща "твърд" отговор на новите американски санкции

Русия обещава "твърд" отговор на новите американски санкции, предава Франс прес, ден след като САЩ наложиха още ограничения на Москва – този път срещу руски олигарси и компании.

"Ние няма да оставим сегашната атака, или която и да е антируска атака без твърд отговор", се казва в съобщение на Министерството външните работи на Русия.

"Постигайки нулев резултат от предишните 50 кръга от санкции, Вашингтон продължава да насажда страх с отказа от американски визи, отношението към руския бизнес чрез замразяване на активите и собствеността на компании, забравяйки, че изземването на чужди пари и собственост е кражба", продължава изявлението на Министерството.

Последните санкции срещу олигарси, приближени на руския президент Владимир Путин, наложени в петък засягат металургичния магнат Олег Дерипаска, описан от САЩ, като работещ за руското правителство, Алексей Милер, директор на руската държавна компания "Газпром". Всички активи, които те притежават на територии под американска юрисдикция могат да бъдат замразени.

Външният министър Сергей Лавров пък коментира включването в санкционния списък на компании от руската оръжейна индустрия: "Санкциите, които засягат руския отбранителен износ и предприятията, които произвеждат съответната продукция, без никакви съмнения целят да не се допусне укрепване на нашите позиции в ущърб на САЩ. Този стремеж е разбираем, но конкуренцията трябва да е честна, а не просто да се забранява на страните от третия свят да купуват руската продукция под заплаха и те да попаднат под ударите на американските санкции", посочи Лавров.

Разширяването на санкционния списък срещу Москва в никакъв случай не променя стремежа на президента Доналд Тръмп да проведе нова лична среща с президента на Русия Владимир Путин. Това пък заяви на брифинг за журналисти говорителката на Белия дом Сара Сандърс.

Тя бе попитана дали ограничителните мерки на САЩ срещу още 38 физически и юридически лица на Русия следва да се възприемат като отказ на Тръмп от плановете за организиране на нова американско-руска среща на върха. "Не, в никакъв случай. Както заяви президентът, той иска с Русия да има добри отношения. Но това ще зависи от определени действия на руснаците", отвърна Сандърс. По думите ѝ "президентът ще продължи да действа твърдо (спрямо Русия), докато не видим изменения. Но ние ще продължим да работим по-нататък, да правим каквото можем за тази среща, за провеждането на такава среща с Владимир Путин на някакъв етап", добави още говорителката. В събота Белия дом обяви новите санкции, като обясни това с продължаващата намеса на руското правителство в целия свят - "окупацията" на Крим, неспиращото насилие в Източна Украйна, подкрепата за режима на Башар Асад в Сирия и кибератаките, идващи от Русия.

 

Споделяне

Още от Свят