Москва обвини Навални в "мошеничество в особено големи размери"

"Изглежда Путин е изпаднал в истерична криза", коментира руският опозиционен лидер

Алексей Навални, сн. ЕПА/БГНЕС

Следственият комитет на Русия обвини опозиционера Алексей Навални в "мошеничество в особено големи размери" и започна наказателно производство срещу него, съобщиха световните агенции.

Според версията на следствието Навални е използвал за лични цели част от даренията на физически лица, предназначени за основания от него Фонд за борба с корупцията и още няколко неправителствени организации.

Даренията са на обща стойност около 8 милиона долара. Навални е похарчил близо 5 милиона от тях за придобиване на лично имущество, материални ценности и плащане на почивки в чужбина, твърдят следователите. 

Според тях опозиционерът е действал в съдружие с други лица, чиито имена не се съобщават.

Руският закон предвижда до 10 години затвор за това престъпление, отбелязва Франс прес.

Навални, който се възстановява в Германия след като през август беше отровен с нервнопаралитично вещество по заповед на Кремъл, както той твърди, се присмя на новото разследване. 

"Изглежда Путин е изпаднал в истерична криза", написа опозиционерът в Туитър и призова своите привърженици да продължат да правят дарения на неговите организации.

Известният критик на Кремъл обвинява руските служби в опит да го отровят с бойното отровно вещество "Новичок" и твърди, че са действали по заповед на руския президент. 

Владимир Путин каза в отговор на обвинението, че ако руските служби са искали да отровят Навални, вероятно са щели да си свършат работата докрай.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?