Москва обяви, че остава отворена за западните инвестиции

Москва обяви, че остава отворена за западните инвестиции

Русия не е обърнала гръб на западните инвеститори въпреки безпрецедентните санкции, които бяха наложени на икономиката ѝ заради украинската криза. Това бе посланието на високопоставени руски представители при откриването на икономическия форум в Санкт Петербург, предаде Франс прес.

"Ние не се стремим да се насочим към Изтока, ние искаме да правим бизнес и с Изтока, и със Запада", заяви първият вицепремиер на Русия Игор Шувалов в началото на международния икономически форум в Санкт Петербург, който е място за среща на деловите среди до събота.

Той подчерта, че желанието (на Русия) да се насочи повече към Изтока, което се подсили откакто избухна украинската криза, първоначално е било реакция на стремежа на европейците да намалят зависимостта си от руските енергийни източници и че било мотивирано преди всичко икономически.

Организиран за международните инвеститори, този форум се провежда за втора поредна година в обстановка, помрачена от украинската криза.

"Въпреки санкциите, наложени от някои страни, броят на участниците и представителите на медиите се увеличи тази година", подчерта руският вицепремиер Сергей Приходко при откриването на форума.

"Част от партньорите ни са на мнение, че различните гледни точки са мотив да спрем да си говорим. Нашата позиция е напълно противоположна: диалогът е необходим повече отвсякога", допълни Приходко, цитиран от АФП.

Вашингтон повтори предупреждението си към американските компании, че на присъствието им на форума в Санкт Петербург ще се погледне с лошо око и истината е, че ръководителите на многонационални западни компании продължават да са малобройни на форума с изключение на петролни сектор с участието на шефовете на Тотал (Total), Би Пи (BP) и Шел (Shell), отбеляза Франс прес.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?