Москва очаква напредък в уреждането на сирийската криза

Сергей Лавров, сн. ЕПА/БГНЕС
Очертава се напредък в уреждането на сирийската криза, заяви днес руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС. 
 
Той говори при откриването на политически консултации между страните от Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС).
 
Международната ситуация според него остава доста трудна. "Тревога буди безпрецедентният скок в терористичната дейност, превърнала се за кратко време буквално пред очите ни в най-голяма заплаха за глобалната сигурност", изтъкна Лавров.
 
"Кръвопролитните терористични атентати в различни региони от света, включително подлото убийство на руския посланик в Турция Андрей Карлов, само потвърждават тази много, много тревожна и опасна тенденция", добави той.
 
"Многобройните локални конфликти, продължаващата неяснота в световната икономика" изострят положението, посочи той.
 
"Има обаче и обнадеждаващ сигнал", увери Лавров. Според него последните терористични акции са укрепили схващането, че няма алтернатива идеята за създаване на "истински универсален единен антитерористичен фронт". Руският президент Владимир Путин говори за това още на миналата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, припомни външният министър.
 
"Вдъхва надежда очерталото се положително движение в сирийската криза, най-малкото всички споделят мнението, че няма алтернатива на политическо-дипломатическото уреждане чрез общонационален диалог и въз основа на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН", каза първият дипломат на Русия.
Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?