Москва окончателно отказа да приеме енергийната харта

Руският премиер Владимир Путин е подписал разпореждане, с което Русия окончателно отказва да се присъедини към европесйката енергийна харта, съобщи Интерфакс в четвъртък. Решението е прието по препоръка на руското енергийно министерство.

Енергийната харта бе одобрена от страните в Европейския съюз през 1990 година. Русия не веднаж е заявявала, че хартата противоречи на нейните интереси, тъй като допускала европейските компании до руските ресурси, но ограничавала възможностите за достъп на руските електроенергийни, петролни и газови компании на европейския пазар.

Интирфакс отбелязва, че одобреният от ЕС през април "трети пакет" за либерализация на енергийния пазар значително ограничава възможността добивни компании да притежават разпределителни мрежи, което можело да попречи на амбициите на "Газпром".

Русия бе подписала енергийната харта, но до този момент не я бе ратифицирала. През април Путин нарече хартата безсмислена. По същото време на интернет сайта на Кремъл бе публикувана алтернативен руски проект за енергийна харта, който пък бе отхвърлен от ЕС.

Споделяне

Още от Свят