Москва определи като дезинформация публикацията на в. "Ал Мада" за петролните подкуп

Русия опроверга информацията, публикувана от иракския в. Ал Мада, че най-големите петролни руски компании са получавали подкупи от сваления режим на Саддам Хюсеин, съобщиха Франс прес и ИТАР-ТАСС.

Руското външно министерство определи публикацията на излизащия в Багдад вестник като дезинформация. "Подобни твърдения могат да правят само хора, които изобщо не са запознати с механизма на износ на иракски петрол в условията на действащите тогава санкции", обяви външното министерство в Москва.

Според в. Ал Мада "петролните купони", които лесно са се търгували на международния пазар, били давани от Иракската държавна държавна организация за добив на петрол и продажби на петролни продукти (SOMO), отбелязва Франс прес.

В изявлението на руското външно ведомство се отбелязва, че информацията за "петролните купони" се появява в момент, когато руските компании се опитват да се върнат на иракския пазар и да участват във възстановяването на страната.

Иракският външен министър Хошиар Зебари заяви, че даването на подкупи било "широко разпространена практика" на режима Саддам Хюсеин, но правителството не е в състояние нито да потвърди, нито да отрече достоверността на списъка с облагодетелстваните чуждестранни компании.

В същото време обаче Зебари, допълни, че иракският вестник е "надежден". Повечето бизнесмени, политици, компании, политически организации, които бяха засегнати от публикувания списък, категорично опровергаха твърденията на в. Ал Мада, допълва АФП.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли решението за частичен локдаун?