Москва отказва консултации със САЩ за обединението на Кипър

Москва дала отрицателен отговор на предложение на Вашингтон за организиране на двустранни руско-американски консултации по въпроса за Кипър, съобщи гръцкото радио.

Според източници, цитирани от атинската агенция АНА, американското предложение е направено на дипломатическо равнище във Вашингтон, като целта била да бъде убедена Русия да съдейства, за да може Съветът за сигурност на ООН да приеме доклада, който бил внесен за разглеждане след края на кипърските преговори в швейцарския курорт Бургенсток и след референдумите в Кипър.

Руският отговор бил, че Москва иска генералният секретар на ООН Кофи Анан да продължи своята мисия на "добри услуги" по въпроса за Кипър и че няма да се съгласи докладът да бъде одобрен. Мотивите на Федерацията били, че проект, какъвто е планът на Кофи Анан за повторно обединение на острова, отхвърлен от 76 на сто от кипърските гърци, не може да бъде поставян втори път за одобрение на референдум.

В Никозия кипърският външен министър Георгиос Якову заяви, че очаква консултациите по въпроса за Кипър да стартират през февруари с цел да бъде опроделена методологията, по която ще се водят преговорите за разрешаване на проблема с разделения остров. В интервю за гръцката агенция АНА първият кипърски дипломат изтъква, че тези консултации са необходими преди започване на фактическите преговори.

Споделяне

Още от Балкани