Москва отказва на САЩ нови санкции срещу Иран

Москва отказва на САЩ нови санкции срещу Иран

Заплашването на Иран с тежки нови санкции преди преговорите за ядрената му програма би било контрапродуктивно. Това заяви във вторник руският външен министър Сергей Лавров, попарвайки надеждите на администрацията на американския президент Барак Обама, че са успели да убедят Москва да действат единно за по-интензивен международен натиск срещу Техеран.

Лавров каза след срещата си в Москва с американския държавен секретар Хилари Клинтън, че трябва да се даде шанс на дипломацията, особено след срещата в Женева по-рано този месец, когато иранското правителство обяви, че ще разреши на инспектори на ООН да посетят крития доскоро втори завод за обогатяване на уран край свещения град Кум.

На този етап всички усилия трябва да бъдат в подкрепа на преговорния процес, заяви Лавров. "Заплахи, санкции и заплахи за натиск в настоящата ситуация, ние сме убедени, че ще са контрапродуктивни", посочи той.

Макар позицията на Русия срещу санкциите да не е нова, последното изявление на Москва става само три седмици, след като Обама се отказа от плана за противоракетна система в Източна Европа, на която Русия ожесточено се противопоставяше, с което бяха събодуни очаквания, че руснаците ще сътрудничат за Иран.

Преди две седмици руският президент Дмитрий Медведев каза на Обама, че "в някои случаи санкциите са неизбежни".

Руският министър-председател Владимир Путин, който във вторник бе на посещение в Китай и пропусна визитата на Клинтън, се обяви против използването на наказателни мерки срещу Техеран.

Въпреки това Клинтън заяви, че оценява високо сътрудничеството на Русия по въпроса.

Иран настоява, че ядрената му програма е изцяло за мирни цели, докато САЩ и други западни страни подозират, че крайната ѝ цел е производството на атомна бомба.

Източник от американската администрация съобщи преди разговорите в Москва, че Хилари Клинтън вероятно ще настоява за "специфични форми на натиск", които Русия би подкрепила срещу Иран, ако преговорите пропаднат.

След срещата Клинтън съобщи обаче, че не са били отправяни никакви молби. Тя посочи, че САЩ няма да търсят санкции срещу Техеран във времето между преговорите на Иран с международната шесторка. Тя допълни, че САЩ може да направят това "при липса на значителен напредък и сигурност", че Иран не си е поставил за цел производството на ядрено оръжие.

Лавров също отбеляза, че нито едно от страните не е искала нещо от другата във връзка с Иран и че това би било излишно, тъй като позициите на Русия и САЩ по този въпрос съвпадат.

"Москва се отнася много сдържано към санкции срещу Иран като средство за постигане на политически цели, но в някои ситуации те са неизбежни", посочи Лавров, цитиран от Ройтерс.

Русия и Китай традиционно се противопоставят на санкции, но има индикации, че това противопоставяне може да намали, след като миналия месец Техеран обяви, че разполага с нов завод за обогатяване на уран, отбелязва ББС.

Клинтън посочи още, че Вашингтон иска САЩ и Русия активно да си сътрудничат в сферата на противоракетната отбрана и обеща, че Вашингтон ще демонстрира възможно най-голяма прозрачност.

Русия и САЩ ще продължат консултациите по новия американски план за противоракетна отбрана, потвърди Лавров, цитиран от Франс прес.

Руският външен министър посочи обаче, че новите планове не са разработени общо от Русия и САЩ, а от експерти в правителството на Барак Обама. Заради това Москва иска да се запознае подробно с новата концепция, за да може по-лесно и бързо да установи дали е възможно разработването на общ проект, "който да обхваща не само Русия и САЩ, а и европейците, и който да гарантира колективна работа на равноправна основа за анализиране на съществуващите ракетни заплахи и предприемане на съответните мерки за противодействие".

Медведев отчете общ стремеж за решаването на актуалните проблеми

По време на първото си посещение в Москва като държавен секретар Клинтън бе приета и от президента Дмитрий Медвев, който отчете, че сътрудничеството между Русия и САЩ достига ново високо равнище. По думите му последните събития, включително срещата на Г-20 в Питсбърг и Общото събрание на ООН в Ню Йорк са показали, че съществува общ стремеж към намиране на отговори на най-актуалните въпроси, на най-сложните проблеми.

САЩ няма да се откаже да подкрепя демокрацията в Русия

По -късно по време на среща с руски правозащитници Клинтън заяви, че усилията за възстановяване на отношенията с Москва не означават, че Вашингтон ще се откаже от подкрепата си за демокрацията в Русия.

Според активисти Клинтън отбелязала, че САЩ могат да изградят по-добри отношения с Кремъл и едновременно с това да насърчават човешките права и западните демократични ценности, съобщи Асошиейтед прес.

Редакторът на вестник "Новая Газета" Дмитрий Муратов посочи, че Клинтън е уверила, че САЩ няма да пренебрегнат нарушенията на правата в Русия. По думите на активиста Лев Пономарьов, Хилари Клинтън е разбрала колко е трудно за правозащитниците да работят в Русия.

"Посланието беше, че възобновяването на отношенията ще стане факт, но критиките ще продължат", заяви Татяна Локшина от правозащитната организация "Хюман Райтс Уоч".

Споделяне

Още от Свят