Москва отменя ограниченията и се връща към нормалния живот

Русия всеки ден регистрира по 8-9 хиляди заразени с коронавирус, а в същото време излиза от карантината

Кметът на Москва Сергей Собянин

Кметът на Москва Сергей Собянин обяви днес, че руската столица се връща към нормализиране на ситуацията, предприемайки отмяна на ограниченията, действали по време на активната фаза на борбата с коронавируса, предаде Ройтерс.

"Фактически Москва се връща към обичайния начин на живот. Всички основни ограничения ще бъдат отменени през юни, при условие че се спазва епидемиологичната безопасност и като се вземат предвид санитарните мерки", каза Собянин.

Той отмени режима на самоизолация, действал в Москва от 29 март, а също въведените през април цифрови пропуски за придвижване с градския транспорт и графика за разходки, действал от 1 юни.

"Още от утре - 9 юни 2020 г., се отменя самоизолацията и пропускателният режим. Заедно с това се отменя и графикът за разходките", написа кметът на своя уебсайт.

"От утре - 9 юни, могат да възобновят работа фризьорските салони, салоните за красота, фотоателиетата, ветеринарните клиники и агенциите по заетостта", заяви Собянин.

По думите му ресторантите и кафенетата в столицата ще възобновят работа на два етапа: на 16 юни ще заработят летните веранди, а от 23 юни заведенията ще започнат да приемат посетители в помещенията.

Към своята обичайна дейност могат да се върнат обществените организации, кината, научните институти. Репетиции могат да провеждат театрите, концертните организации и цирковете. Отменят се и ограниченията за посещаване на градските гробища, каза той.

Утвърденият от него график предвижда от 16 юни да бъдат отменени ограниченията за планова помощ в стоматологичните клиники. От тази дата също така могат да възобновят работа библиотеките, агенциите за недвижими имоти, рекламните, консултантските и други агенции. А от 23 юни се предвижда да бъдат отменени ограниченията за работата на спортни обекти.

Собянин заяви, че московчани трябва да спазват мерките за лична безопасност дори след отмяната на основните ограничения, като предупреди, че борбата с коронавируса в столицата не е приключила, а опасността остава, макар и намаляла.

Той направи изявлението малко след като Русия обяви, че частично отваря своите граници, позволявайки за първи път от края на март пътувания в чужбина на свои граждани с цел работа, обучение, лечение или грижа за роднини. Чуждестранни граждани, които имат нужда от лечение в Русия или които имат близки роднини, нуждаещи се от грижи, също така могат да влизат в страната.

Броят на заразените с коронавируса в Русия надхвърли 476 000

През последното денонощие в Русия са установени 8985 случая на заразяване с коронавируса, с което инфектираните в страната стават общо 476 658. Денонощният ръст е намалял до 1,9 на сто срещу 2 процента предния ден. Броят на изписаните пациенти с коронавируса за денонощие е 3957, оздравелите в страната досега са общо 230 688 - 48,4 на сто от общия брой на случаите.

През изтеклото денонощие в Русия са починали още 112 пациенти с положителен тест за коронавируса. До момента жертвите му в страната са общо 5971 - 1,2 на сто от всички заразени. Общият брой на смъртните случаи в Русия е доста по-малко, отколкото в други държави, а това предизвиква дебати за начина, по който властите преброяват починалите от коронавирус, отбелязва Ройтерс.

През изтеклото денонощие в Москва са починали още 51 пациенти с положителен тест за коронавируса. Всички нови жертви в руската столица са развили пневмония. До момента в Москва са починали общо 2970 души със същата диагноза. В Москва, най-силно пострадала досега от коронавируса в Русия, са регистрирани общо 195 017 заразени, включително 1956 през последните 24 часа.

Русия всеки ден регистрира по 8-9 хиляди заразени с новия патоген, а в същото време излиза от карантината, отбелязва в заглавие "Свободная преса". Всекидневникът припомня указания на президента Владимир Путин страната "спокойно и осмислено" да излиза от ограничителния режим и съобщение на московския кмет Сергей Собянин, че столичната управа може до седмица да вземе "радикални решения" в този дух.

Доскоро Собянин твърдеше, че някои мерки може да останат и до края на годината, подчертава изданието и се пита "как да разбираме тази смяна на риториката".

След двумесечната карантина в Москва никой не разбира какъв е режимът сега и какви правила да се спазват. Властите плашат хората със забрани и глоби, казва пред изданието политологът Евгений Валяев.

Същевременно властите бързат да проведат отложения заради вируса парад по случай Деня на победата над нацизма, насрочен за 24 юни, а на 1 юли - общонародния вот за предлаганите от Путин промени в конституцията. Но тук не бива да се бърза. Хората ще се питат защо се бърза с излизането от карантината в Русия - дали елитите са разтревожени от икономическите показатели и доходите на населението или преследват собствени политически цели? Коронавирусът изглежда неподходящ фон за парада и гласуването по основния закон, добавя аналитикът.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Колко време давате на новия парламент?