Москва отменя задължителния QR Covid код за кафенета и ресторанти

Системата за контрол на здравния статус на московчани вече не е задължителна

Властите на Москва и Подмосковието решиха да смекчат ограниченията заради коронавируса и от понеделник – 19 юли, вече няма да е задължителна проверката на посетителите на кафенета, барове и ресторанти дали имат QR код, удостоверяващ, че са ваксинирани срещу Covid-19 или имат имунитет, за да седнат в закритите части на заведенията. Това съобщиха в петък кметът на руската столица Сергей Собянин и губернаторът на Подмосковието Андрей Варабьов.

Разхлабването на мерките бе обяснено с напредъка на ваксинациите в двата региона. В Москва първа доза имат над 3.8 млн. души, а в Подмосковието – над 2.4 млн. Това прави около 30 на сто от населението на града и областта.

Системата за проверка дали клиентите имат ваксина, отрицателен тест или антитела, бе въведена на 28 юни. Вече тя ще е препоръчителна, а също така персоналът ще може да работи без маски и няма да има изисквания за спазване на социална дистанция. Онези заведения, които досега не са били включени в системата с QR кодове, ще могат отново да отворят врати при спазване на всички останали противоепидемични мерки.

Отменено е и изискването към тази система да се включат и театри, концертни и кинозали. Отново се отварят местата за детски забавления. Провеждането на масови мероприятия с над 500 души остава все така забранено, освен ако организаторите не използват QR кодове. В Подмосковието са отменени ограниченията за броя на участниците в масови култури мероприятия.

Ако в края на юни в Москва бяха отчитани над 60 случая на заразени с коронавирус на всеки 100 хиляди жители, сега те са 40. В Подмосковието този показател сега надвишава 30, но в последните дни се забелязва снижаването му, сочат данни на ТАСС.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус