Москва отрича за изтичане на нейни военни технологии към Северна Корея

Руският министър на отбраната Сергей Иванов отхвърли обвиненията, че секретни руски военни технологии са изтекли към Северна Корея и определи подобни твърдения като "митове", предаде Си Ен Ен.

Изявлението на Иванов е по повод статия на специализираното британско издание Jane's Defense от четвъртък, в която се посочва, че Северна Корея е развила нови ракети, базирани на руско ноу -хау, които са заплаха на Америка.

"Мога да ви уверя, че Русия никога не е предоставяла нещо нелегално или забранено на която и да е страна, включително и на Северна Корея", каза Иванов в четвъртък по време на визитата си в бившата съветска република Казахстан, цитиран от Интерфакс.

"Ние знаем кой участва в създаването на севернокорейската ядрена програма", каза Иванов, но без да посочва подробности.

По думите му, "проблемът е наистина много сериозен, но твърденията, че Русия има участие, са мит".

Jane's Defense пише, че новото оръжие е базирано на старите съветски ракети R-27 и че тази технология вероятно е дошла от руското бюро Макеев, което е измислило ракетите през 1960-те години.

Според изданието севернокорейската ракета е била развита в две версии - със земно и морско базиране и ще има максимална далекобойност от 2 500 до 4 000 километра. Земно базираната ракета би имала възможност да порази Хаити или американски бази в Окинава, Япония.

Заместник - директорът на руското бюро Макеев гневно отрече твърденията в интервю за в. Независимая газета.

"Експерти от нашия държавен ракетен център никога не са посещавали Северна Корея и не са оказвали никакво сътрудничество на корейците за развитие на мощни нападателни оръжия на базата на нашите стари ракети R-27", казва Юрий Теплицин.

По думите му публикацията е част от "американската кампания срещу руската отбранителна индустрия".

По-рано американската администрация наложи санкции срещу редица руски отбранителни предприятия и изследователски центрове заради изтичането на чувствителни технологии в чужбина.

Кремъл винаги енергично е отхвърлял обвиненията, казвайки, руските фирми действат в пълно съответствие с международните норми.

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?