Москва отвърна на санкциите на САЩ: Гони дипломати и има "резервни" мерки срещу бизнеса

Байдън призова за деескалиране на напрежението между двете държави

Сергей Лавров, сн. ЕПА/БГНЕС

Русия ще поиска 10 американски дипломати да напуснат страната в отговор на експулсирането на 10 руски дипломати от САЩ за предполагаема намеса в американските избори и други зловредни дейности. Осем чиновника пък ще влязат в черен списък, заяви в петък на съвместна пресконференция със сръбския си колега Никола Селакович руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от световните агенции.

"Десет дипломати бяха включени в списък, който ни бе предаден, с молба да напуснат САЩ. Ще отговорим на тази мярка огледално. Ще предложим също на десет дипломати от САЩ в Русия да напуснат нашата страна", каза руският първи дипломат.

Москва също така ще затегне правилата за работа на американските дипломатически представителства като ще прекрати възможността да наемат руски граждани и такива на трети страни. Също така ще бъдат забранени неограничените пътувания на служители на Държавния департамент при краткокрочни командировки в мисиите на руска територия. Също така Русия ще денонсира споразумението, позволяващо на дипломатите да пътуват извън базите им.

"Ще ограничаваме и прекратяваме дейността на наша територия на американски фондове, американски неправителствени организации, които без да го крият, директно се намесват в нашия вътрешнополитически живот", каза още Лавров.

Министърът допълни, че Москва обмисля и налагането на "болезнени" мерки срещу американския бизнес в Русия, но засега ще ги задържи като "резерва".

Действията на Русия са отговор на предприетите преди ден от САЩ санкции, които станаха първите от такъв мащаб при администрацията на президента Джо Байдън. Освен изгонването на 10 руски дипломати, Вашингтон забрани на американските компании да придобиват директно дългови задължения след 14 юни 2021 г. Въведени бяха и санкции срещу 16 руски организации и 16 физически лица, за които се смята, че са свързани с намеса в изборите на САЩ. Сред тях са и първият заместник-ръководител на администрацията на руския президент Алексей Громов, както и генералният директор на компанията "Мостотрест" Леонид Риженкин.

"Много се говори за предложението (на американския президент) Джо Байдън за организиране на двустранна среща на върха", каза Лавров и добави: "Отнасяме се към това позитивно, сега изучаваме различни аспекти на тази инициатива".

Юрий Ушаков, съветникът по външнополитическите въпроси на руския президент Владимир Путин, на среща с посланика на САЩ в Москва Джон Съливан му е препоръчал да замине за консултации във Вашингтон, допълни руският външен министър.

По-рано през деня президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че е време за деескалация на напрежението, след като наложи нови санкции срещу Русия, предаде Ройтерс.

Байдън каза, че все още има поле двете страни да работят заедно. "Бях ясен пред (руския) президент (Владимир) Путин, че ние можехме да стигнем много по-далеч, но избрах да не постъпвам така. Избрах да бъда пропорционален", каза американският президент пред журналисти.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?