Москва отвори дума за газопровод през Черно море, "подобен на "Южен поток"

Москва отвори дума за газопровод през Черно море, "подобен на "Южен поток"

Русия е готова да построи газопровод по дъното на Черно море, "подобен на "Южен поток", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от руската информационна агенция ТАСС. Условието за това обаче е Европейската комисия да прояви заинтересованост.

"Такива проекти се разработват, договарят с възможните партньори, но отново всичко при тях зависи от това, доколко предсказуемо и конструктивно ще е поведението на Европейската комисия", каза той.

В началото на март българският вицепремиер Томислав Дончев заяви пред Mediapool, че в рамките на работната група, анализираща съвместно с Брюксел проекта за газов хъб край Черно море, се проучват и възможностите за построяване на руски подводен газопровод до Варна при спазването на европейското законодателство.

След спирането на "Южен поток" през декември 2014 г., защото не отговаря на Третия либерализационен енергиен пакет, сега България, за да предложи отново на "Газпром" руска тръба през Черно море, иска да изчисти всички правни и регулаторни аспекти на подобен проект.

"С руските партньори няма как да водим задълбочени разговори за такава тръба, преди да им предложим ясен сценарий. На инвеститорска среща през месец май ще се предложат няколко варианта за газов хъб с ясен правен анализ и с ясни икономически сценарии за участие. Едва тогава може да се обърнем към руската страна, давайки им и на тях уверения, че вариантите, които се предлагат, няма да са обект на промени в бъдеще", каза тогава Дончев.

Сегашното изказване на Песков за предсказуемото поведение на Брюксел се вписва в контекста на думите на Дончев.

Говорителят на президента Владимир Путин припомни още, че преди броени седмици ръководителят на "Газпром" Алексей Милер е бил в Италия, където беше подписан меморандум за доставка на газ през Гърция. Тогава коментарите бяха, че отново се активира работата по "Посейдон" - газовата връзка между Турция, Гърция и Италия.

Иззненадващият меморандум подхрани съмнения, че проектът е политически и ще дублира турския Трансанадолски газопровод ТАНАП, който е една от важните части на Южния газов коридор, по който ще тече газът от Каспийския регион към Европа.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес