Москва подкрепила обвиненията си срещу САЩ за Сирия с фалшиви снимки

Москва подкрепила обвиненията си срещу САЩ за Сирия с фалшиви снимки

Руското министерство на отбраната е подкрепило обвиненията си срещу Пентагона, че подкрепя терористите в Сирия, с фалшиви снимки, включително представяйки скрийншот от видеоигра за реални снимки, пишат в сряда руски медии.

Вчера ведомството заяви, че американски военни са осигурявали прикритие за джихадистки колони в сирийския град Абу Кемал и са пречели на руската авиация да нанася удари по терористите.

Според твърденията на министерството американците отказали в категорична форма да нанасят въздушни удари по колона терористи от ИД с мотива, че по техни данни терористите "доброволно им се предават в плен" и сега за тях важат положенията на Женевската конвенция относно третирането на военнопленниците.

Настъплението на сирийските правителствени войски осуети плановете на САЩ да създадат "проамерикански" органи на властта, неподконтролни на Дамаск, които да управляват териториите по източния бряг на река Ефрат, заяви министерството. За "проамерикански" сили, контролиращи Абу Камал, според него щели да бъдат представени бойци от ИД, използващи знамена на Сирийските демократични сили (СДС), открити в източния сирийски град.

СДС са смесени кюрдско-арабски сили, подкрепяни от оглавяваната от САЩ коалиция.

Като доказателство за всичко това на сайта на министерството били поместени снимки, направени от дрон, определени като "неопровержими потвърждения“.

Потребители на социалните мрежи обаче посочиха, че един от фотосите твърде наподобява кадри от видеоиграта за смартфони "Гъншип симюлейтър". А още четири приложени снимки са от видеозаписи, публикувани от иракското министерство на отбраната през юни 2016 г., когато самолети на Багдад обстреляха джихадисти край Фалуджа, пише вестник "Комерсант“.

След известно време руското министерство свали снимките от социалните мрежи и редактира публикацията си - съкрати думите, че помества "неоспорими потвърждения". После съобщи, че проверява цивилния служител, "погрешно прикачил фотоматериала", разказва "Комерсант“.

Пентагонът отхвърля обвиненията. Говорителят му майор Ейдриън Ранкин-Галоуей заяви, че "скорошните фалшифицирани образи, публикувани от (руското) министерство на отбраната, за да покажат, че коалиционните сили начело със САЩ подкрепят ИД, представляват пореден епизод от кампанията за злепоставяне, изопачаване и отвличане на вниманието, чиято цел е дискредитиране на САЩ и на успешната борба, водена от коалицията срещу ИД в Сирия".

Руското министерство заяви, че става дума за грешка - дали случайна или умишлена, ще се разбере тепърва, пише "Московский комсомолец".

След реакциите министерството посочи, че отказът на вашингтонското командване да нанася удари по джихадистките колони на 9 ноември е "обективен факт, регистриран в стенограмите от преговорите".

Президентската администрация в Русия не смята за голям проблем грешката при публикуването на кадри от военна операция, допусната вчера от министерството на отбраната, заяви във вторник говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, съобщи ТАСС.

"Грешки се случват и няма нищо страшно, ако се коригират своевременно", каза той. "Не бих преувеличавал значението" на тази грешка, добави Песков. Министерството вече информира, че виновникът е наказан, допълни прессекретарят на руския президент.

Скандалът бе тежък психологически удар по руското отбранително ведомство и зачерта години ефикасна дейност в информационното поле, коментира "Взгляд".

Дори хора, симпатизиращи на министерството в Москва, описват станалото с думи, сред които най-спокойната е "срамота". Ведомството още не е намерило сили да коментира ситуацията подробно, констатира онлайн изданието. То призовава руските военни "да си настъпят пагоните" и да изберат "най-разумния изход - да признаят проблема".

Само една служебна проверка с наказания за виновните няма да помогне, пише още електронният вестник. "Взгляд" приканва руското военно министерство да извлече "тежки поуки" от станалото - нещо "далеч по-полезно, отколкото да си посипва главата с пепел или прекомерно да драматизира нещата. Иначе няма как да спечели войната, включително информационната".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?