"Комерсант":

Москва подозира американски радар за аварията с космическата сонда "Фобос"

Според читателите на вестника чиновници се прикриват зад "фантастични" версии

Москва подозира американски радар за аварията с космическата сонда "Фобос"

Руската междупланетна станция "Фобос-Грунт", неуспяла през ноември да се насочи към Марс и паднала на Земята в неделя, може случайно да е пострадала от американски радар. Това пише във вторник руският вестник "Комерсант", като се позовава на неназован източник от ракетно-космическия отрасъл на страната.

Източникът не изключва през първите часове след старта космическият апарат да е навлязъл случайно в обсега на американския радар на атола Куаджалейн (Маршалови
острови), който следял в момента траекторията на астероид.

Полигонът "Роналд Рейгън" на Куаджалейн разполага с радиолокационна система KREMS (Kiernan Reentry Measurements System) с четири мощни радара, построени през 60-те и 70-те години на миналия век. Основната задача на тази система е да контролира параметрите на движение на бойните глави при ракетни изпитания, но един от радарите се използва и за контрол на космическото пространство.

Излъчен от локатора импулс с мегаватна мощност може да е повредил електрониката на "Фобос-Грунт", поради което станцията не е могла да задейства двигателя си, предполага източникът. Той специално изтъква, че се разглежда възможността да става дума за "форсмажор", а не за целенасочено действие.

В руската преса вече се появиха и твърдения на друг руски експерт, според когото аварията на "Фобос-Грунт" може би е предизвикана от радарите в Аляска. "В Аляска например има огромно радиолокационно поле", което може да повлияе йоносферата, а оттам "със сигурност" и на космическите апарати, заяви той. "Може би всичко е станало случайно, но нашият "Фобос-грунт" е прелетял тъкмо над Аляска", обясни бившият командващ армия от руската система за предупреждение при ядрена атака Николай Родионов, генерал-лейтенант в оставка.

Междуведомствена комисия предстои да разследва причините за станалото с "Фобос-Грунт". Вече е отхвърлена версията за отказ на бордовия компютър; сега експертите разглеждат варианта за физическа повреда или късо съединение в захранването, пише "Комерсант". В понеделник комисията отказа да коментира официално версията за външно въздействие върху космическия апарат, добавя вестникът.

Руски чиновници се прикриват зад "фантастични" версии

Публикацията на вестника предизвиква вълна от остроумни подигравателни мнения на неговите читатели. Общото мнение е, че подобни "фантастични" версии за причините за аварията се появяват и ще се появяват, за да бъде отклонено вниманието от отговорността на руските чиновници.

В т. н. "електронни бомби" за извеждане от строя на електронна апаратура се използват не мегаватови, а гигаватови импулси. При това тези устройства са ефективни н разстояние от порядъка на стотици метри. Разстоянието от радара до станцията е било минимум стотици километри, а радиосигналът затихва пропорционално на разстоянието на квадрат, тоест, сигналът на американския радар в сравнение с "електронната бомба" е бил отслабен още един милион пъти. Тъй че, всичко това е пълна глупост, пише читател на вестника.

Вместо да пускат спътници, трябва да пишат научна фантастика - "Бестселърите на Роскосмос". Все една се отделят бюджетни пари, каква е разликата, дали ги получават за спътници или за фантастика, пише друг.

"Сега главното е да не се допусне американските радари да насочат "многоватови импулси" срещу избирателните райони по време на президентските избори. Че, не дай Боже, може Путин да не победи...", пише един от читателите на вестника.

Преди дни руският вицепремиер Дмитрий Рогозин, който следи сектора на отбраната, лично пое контрола върху разследването на причините за аварията на "Фобос-Грунт". "Очаквам от "Роскосмос" обещания доклад с причините за авариите (на руски космически апарати, б. р.), имената на антигероите, а също и поглед върху перспективите за развитие на космическия отрасъл до 2030 г.", пише Рогозин в своя Туитър.

По последни данни "Фобос" е изчезнал от екраните на руските радари в неделя в 21.45 ч. московско време. Според руската космическа отбрана апаратът е паднал в Тихия океан на 1250 километра от чилийските острови Уелингтън. Никой обаче не е наблюдавал разрушаването на "Фобос", тъй че липсват както визуални, така и каквито и да било други потвърждения за неговата съдба. Предполага се, че той е изгорял на 100 километра над земната повърхност още над територията на Бразилия.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?