Москва поиска федерално устройство на Молдова заради Приднестровието

Москва изготви план за федерално устройство на Молдова, чието приемане от страна на молдовските власти се посочва като предпоставка за изтеглянето на руските военни от сепаратитската Приднестровска област.

ИТАР - ТАСС съобщава, че по поръчение на президента Владимир Путин руското Министерство на външните работи официално е връчило план за уреждане на приднестровския проблем на ръководителите на Молдова и на сепаратистката Приднестровската област.

Документът представлява проект за меморандум за основните принципи на държавното устройство на обединената държава Молдова. Той е изготвен от руски представители след съответните консултации с молдовската и приднестровската страна и предвижда Молдова да бъде федерална, неутрална и демилитаризирана държава.

Освен на Кишинев и Тираспол планът е бил предаден на ръководителите на Украйна и на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), чието председателство България от следващата година.

Както е съобщила пресслужбата на молдовския президент, планът съответства на огласените по-рано предложения на президента Владимир Воронин и на ОССЕ, предаде ИТАР - ТАСС, цитирана от БТА.

В проекта се казва, че Молдова е демократична, суверенна държава, основаваща се на принципа на единство на територията и на държавната власт. Тя ще включва два субекта - Приднестровието и Гагаузия, а останалата част от държавата ще е пряко управлявана от федерални органи. Субектите на федерацията ще имат собствени органи на законодателната, изпълнителната и съдебната власт, своя конституция и закони, самостоятелен бюджет и държавни символи.

Държавен глава на Молдова ще е федералният президент, а във федералното правителство два поста на вицепремиери ще бъдат резервирани за Приднестровието и Гагаузия. Молдовският парламент ще бъде двукамарен, като в Сената - горната камара, половината от 26-имат сенатори ще бъдат от субектите на федерацията - 9-има от Приднестровието и 4-има от Гагаузия, предвижда руският план.

Приднестровският район се отцепи от Молдова през 1992 г. след кратка, но кръвопролитна война, предизвикана от опозиция срещу евентуалното присъединяване на страната към Румъния, припомня АП. Молдова е била част от Румъния до 1940 г. с изключение на Приднестровието, населено предимно с руснаци и украинци. Повече от десетилетие вече в тази сепаратистка област се намират руски войски, които изпълняват ролята на буферна сила и охраняват големи арсенали, останали там още от съветско време.

Президентът Путин представи плана днес на редовното седмично заседанието на правителството, добавя АП. В изказването си той подчерта, че политическото уреждане на проблема с Приднестровието ще допринесе за изтеглянето на руския контингент оттам.

В анализ от 3 ноември за новата силова политика на руския президент Путин спрямо бившите съветски републики британското издание Jane's Intelligence посочва, че самообявила се Приднестровска република продължава да бъде подкрепяна от руски войски. "Далеч преди да е решен проблемът, Путин предложи да посредничи в конфликта, което е сигурна индикация, че той желае да продължи присъствието на своите войски в този район", посочва Jane's Intelligence.

Според изданието присъствието на руски войски там е предназначено да предотврати всяко по - сериозно сближаване между Молдова и Румъния, докато в същото време държи под око Украйна.

Споделяне

Още от Балкани