Москва поиска Лондон да спре интервю с Басаев за британски тв-канал

Руското министерство на външните работи се обърна официално към британските власти да спрат излъчването на интервю на чеченския радикален лидер Шамил Басаев пред британския Канал 4 в четвъртък вечерта, предадоха ИТАР-ТАСС и Франс прес.

В комюнике на дипломатическото ведомство се казва, че посолството на Русия в Лондон се е обърнало официално към британските власти с искане телевизионното интервю да не бъде излъчвано. Руските представители са изтъкнали отрицателните последици от "пропагандирането на терористки позиции".

Москва окачествява "подобен род акции като поредна стъпка за информационна подкрепа на терористите, действащи в Северен Кавказ", се казва в съобщението, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Канал 4 трябва да излъчи тази вечер интервюто с Басаев, записано миналия месец, отбелязва АФП. В него радикалният чеченски лидер заявява, че планира нови акции, подобни на взимането на заложници в Беслан през септември миналата година. Той твърди, че е принуден на това поради отказа на руските войски да напуснат Чечения.

Споделяне

Още от Свят