Москва поискала отлагане на споразумението за Бургас-Александруполис

Москва поискала отлагане на споразумението за Бургас-Александруполис
Подписването на междуправителственото споразумение за петролопровода Бургас – Александруполис върви към ново отлагане, съобщи в сряда гръцкият вестник “Имерисия”.

Според изданието, Москва е поискала отлагане и в момента се търсела нова дата през март.

В писмо до руския министър на промишлеността и енергетиката Виктор Христенко и до българския си колега Асен Гагаузов гръцкият министър на регионалното развитие Димитрис Сиуфас бе поискал церемонията за парафиране на документа да се състои на 6 март в Атина.

От Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) уточниха, че не били уведомени по официален или неофициален път за отлагане на парафирането на документа на 6 март. От страна на Гагаузов било дадено съгласието за подписване идния вторник.

Москва обаче все още не била потвърдила със сигурност датата 6 март, според неофициална информация на българските дипломати.

Гръцкото правителство проучвала дали това е свързано с недоволство от позицията на Атина по въпроса за разполагане на противоракетни системи на територията на Чехия и Полша, съобщава изданието. Според негови източници Русия е поискала обяснение за изразеното от гръцкото външно министерство становище, което било възприето като подкрепа на САЩ в американско-руския сблъсък за разполагането на противоракетните системи. Говорителят на правителството на Гърция  Теодорос Русопулос е отказал да коментира информацията.

Възможностите лично президентът Владимир Путин да присъства на подписването за строежа на тръбата са намалели сериозно, коментират източниците на атинския вестник.

Петролопроводът Бургас-Александруполис има голямо значение за Русия, пише в същото време друго гръцко издание “Катимерини”. Вестникът цитира изказването на Михаил Иванович Сава, служител в руското външно министерство, по време на международната енергийна конференция, която се проведе вчера в Атина.

Москва отдава много внимание на изграждането на съоръжението, коментира пред “Кердос” Сава.

Споделяне

Още от Бизнес