Москва: Полша не може да ремонтира българските изтребители

Николай Ненчев: Не може да си част от НАТО и ЕС и да си зависим от трети страни

МиГ 29

Руската самолетостроителна корпорация МиГ за пореден път предупреди България, че Полша няма лиценз да ремонтира старите съветски изтребители MиГ29, които са на въоръжение в българските военновъздушни сили. В писмо до председателя на парламентарната военна комисия Михо Михов (АБВ) генералният директор на РСК МиГ Сергей Коротков е посочил, че "руската страна не е предоставяла на Полша лиценз и актуална техническа документация за изпълнение на ремонтни работи по двигатели на самолети".

В писмото, цитирано от ТАСС, се посочва още, че ако бъде направен такъв ремонт на български МиГ-ове, то руската корпорация ще прекрати договорните си отношения по поддръжка и експлоатация на самолетите.

Освен това от РСК МиГ предупреждават, че Полша няма право да използва резервни части на самолети за нуждите на трети страни и затова доставката им може да бъде прекратена.

Военният министър Николай Ненчев се готви да сключи договор с Полша за ремонт на изтребителите МиГ 29, след като не успя да стигне до съгласие с руснаците да продължат поддръжката на машините. Според Ненчев офертата на поляците е с до 20% по-ниска от руската.

В отговор на руското предупреждение в събота Ненчев потвърди, че в момента преговорите с поляците продължават и смята, че те имат възможност да ни предоставят същия обем поддръжка на нашите МиГ-29. Освен това на по-късен етап Полша може и да модернизира старите руски машини, като така станат съвместими с НАТО.

”Не може да си част от ЕС и НАТО и да продължаваш зависимостта си от страни извън тези общности”, заявява Ненчев, цитиран от ведомствения пресцентър.

Той заявява още, че съгласно решението на Съвета на Европейския съюз от 31 юли 2014 година за предприемането на мерки срещу Русия заради анексията на Крим и подкрепата за проруските сепаратисти в Украйна България не може да продължи да извършва ремонта и поддръжката на техниката си в Русия.

Положението в авиацията е критично и ако не се ремонтират спешно изтребителите, България няма да може да охранява сама въздушното си пространство.

В момента министерството търси и оферти за закупуването на нов тип самолети, но премиерът Бойко Борисов даде на няколко пъти да се разбере, че не е склонен да одобри подобна сделка, която ще излезе над 1 млрд. лева. За сметка на това на няколко пъти през последните седмици потвърди, че финансирането на договора с поляците за ремонта на МиГ 29 ще бъде осигурено веднага, след като се подпише документът.

Още по темата
Още от България

Адекватни ли са мерките за кризите с водата и боклука?