Москва предложи нов ядрен договор със САЩ

Русия настоява да бъде сключен нов руско-американски договор за стратегическите нападателни оръжия, който да има задължителен характер, заяви в сряда руският външен министър Сергей Лавров, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

По думите му позициите на Москва и Вашингтон се разминават по въпросите на противоракетната отбрана, Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ) и Косово.

“Не бихме желали в тази група да влязат и темите около стратегическите нападателни въоръжения”, допълни Лавров. Той определи като “актуална” темата с какво ще бъде заменен договора СТАРТ-1, който изтича през 2009 година.

Според него “ще бъде провал” ако вместо сключване на нов договор, двете страни се ограничат до посещения на чужди обекти. Лавров не приема варианта взаимоотношенията да бъдат основани само върху взаимното доверие и прозрачността без изрични ограничения за създаването на нови ядрени оръжия.

“Стремежът ни е документът, който ще замени СТАРТ-1, да съдържа по-ниски тавани не само за ядрените бойни заряди, но и за средствата за доставка наядрено оръжие”, допълни представителят на Кремъл.

Той поясни, че московският договор за стратегическите нападателни въоръжения е междинен и е бил сключен, "когато американците отказаха да ратифицират СТАРТ-2".

"Ако не тръгнем по този път (б.ред. за нов договор), ще ни е трудно да направим следващата стъпка. Времето вече наближава", добави руският министър. Той определи като "разочароващи" предложения на Вашингтон, целящи да премахнат тревогата на Русия във връзка с разполагането в Източна Европа на елементи на противоракетната отбрана (ПРО) на САЩ.

“Никой обаче не се отказва от диалога с американците”, добави той.

Той определи като движение назад преговорите на Москва със Запада за Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ), от който Русия еднолично излезе преди три месеца заради ПРО.

“Русия не може вече да се преструва, че американската ПРО е защита срещу Иран, а ДОВСЕ е крайъгълен камък на сигурността. Неправителствени експерти от САЩ и Европа вече посочиха доказателства, че разполагането на ПРО в Европа реално заплашва Русия, а старият ДОВСЕ е просто безсмислен, което пролича от приетото споразумение да бъде адаптиран”, каза Лавров.

По думите му Русия предлага на САЩ "честен и открит" разговор за проблемите, включително за ПРО и ДОВСЕ. Той увери, че Русия и САЩ ще продължат съвместната си работа в областта на неразпространението на ядреното оръжие.

“Бихме желали да си сътрудничим още по-тясно по редица въпроси, включително в борбата срещу тероризма и наркотрафика”, заяви Лавров.

В същото време "Интерфакс" съобщи, че Генералният щаб на въоръжените сили на Русия отхвърля предложенията на САЩ за разполагане на системи за противоракетна отбрана (ПРО) в Европа.

Началникът на Генералния щаб Юрий Балуевский е заявил, че Русия няма да се съгласи да участва в създаването на системите за противоракетна отбрана на САЩ в Европа при така предложените условия. “За какви конструктивни преговори може да се говори, ако ни убеждават: Ние сме правили, правим и ще правим трети позиционен район (американски район на ПРО в Източна Европа), а вие можете да станете безплатно приложение към него”, каза той.

Предложенията на САЩ за сътрудничество при разполагане на системите за противоракетна отбрана бяха предадени на Русия на 21 ноември тази година. Подробностите не се уточняват, но беше съобщено, че става въпрос за интегрирането на системи за ПРО от Русия и НАТО за разширяване зоните на обхват на противоракетната отбрана, както в Русия, така и на Запад. Предлага се и разширяване на руската инспекция на обекта ПРО, построен от САЩ в Полша, както и отсрочка на активирането на американските ракети-прихващачи до получаване окончателно потвърждение, че иранските балистични ракети могат да достигат Европа.

Руската страна иска отказ от строителството на трети базов район на ПРО, докато Иран не успее да създаде ракета с достатъчен обхват на действие.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?