Москва предложи смекчаване на санкционния натиск върху Северна Корея

Сергей Лавров

Северна Корея изпълнява изцяло ангажиментите си временно да спре с ядрените опити и ракетните пускове, затова Съветът за сигурност на ООН трябва да помисли за смекчаване на санкционния натиск върху страната. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на конференция в Хошимин под наслов "Международното сътрудничество в неспокойния свят", организирана от международния клуб за дискусии "Валдай" съвместно с Дипломатическата академия на Виетнам, съобщи ТАСС.

Русия настоява, както и преди, "Пхенян да бъде насърчаван още отсега за по-нататъшно движение напред", каза Лавров.

"Пхенян обяви мораториум и го спазва - и що се отнася до ядрените опити, и до изстрелването на балистични ракети. Бихме сметнали, че най-малкото Съветът за сигурност би могъл да направи известни жестове, като отслаби, отстрани, вдигне онази част от санкциите, която пречи да бъдат осъществени съвместните проекти между двете Кореи", добави той.

Лавров предложи Съветът за сигурност да разгледа например възможността да насърчи "железопътното обединяване на двете Кореи" - възстановяването на жп комуникациите между двете страни, договорено по-рано от южнокорейския президент Мун Дже-ин и севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

Не бива едностранно да се изисква от КНДР първо да изпълни всички условия, засягащи денуклеаризацията, а чак тогава да се мине към въпроса за намаляване на санкционния натиск, посочи руският министър. "Подобен проблем не може да се реши в движение - показа го сингапурската среща на върха, показва го за пореден път и подготовката за срещата на върха в Ханой", отбеляза той.

В случай на пълна денуклеаризация от страна на Пхенян гаранциите за сигурност на Северна Корея от страна на САЩ "трябва да бъдат много твърди", изтъкна Лавров.

Съединените щати са искали от Русия консултации във връзка с предстоящата лидерска среща САЩ-КНДР във Виетнам, повтори Лавров, цитиран от Интерфакс и Ройтерс, свое неотдавнашно изявление пред виетнамски и китайски медии.

"Освен това постоянно сме в контакт с нашите севернокорейски приятели. С искрено желание да помогнем, даваме препоръки как би могло да се насочат нещата към постигане на резултати", добави тези дни руският министър в интервю за Виетнамската телевизия, Централната телевизия на Китай - Си Си Ти Ви, и за китайската телевизия "Феникс". 

Споделяне

Още от Свят