Москва представи първия Sukhoi SuperJet-100

Москва представи първия Sukhoi SuperJet-100

В сряда в Комсомолск-на-Амур за първи път беше представен пред публиката първият прототип на новия регионален самолет Sukhoi SuperJet-100, съобщи Лента.Ру.

Тържествената церемония при “извеждането” на “надеждата на руската авиопромишленост” се състоя в присъствието на първия вицепремиер на Русия Сергей Иванов.

“Самолетът SuperJet-100 е събрал в себе си както частици от труда и таланта на руските специалисти, така и на многото хиляди хора в света, които влизат в отбора на създателите на тази нова уникална руска машина. Искам да благодаря на правителствата на Русия, Италия и Франция за подкрепата на проекта, и също да благодаря на финансовите структури, че повярваха и подкрепиха програмата SuperJet-100”, заяви на церемонията шефът на холдинга “Сухой” Михаил Погосян.

Според агенцията, първият полет на тази принципно нова машина, проектирана “от белия лист” въз основа на най-последните компютърни технологии, ще се състои до края на 2007 година.

Доставките за поръчителя – руският национален превозвач “Аерофлот”, ще започнат през ноември 2008 г. Портфейлът от “твърди” поръчки както за руските, така и за задграничните клиенти за момента съдържа 71 самолета, а до края на 2007 година ще стигне 100 машини.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?