Москва предупреди Лондон с влошаване на отношенията заради Березовски

Москва предупреди Лондон с влошаване на отношенията заради Березовски
Отношенията между Лондон и Москва може да се влошат, ако британското правителство не вземе мерки срещу руския бизнесмен Борис Березовски, който живее в изгнание в британската столица. Това предупреди пред в. “Гардиън” посланикът на Русия в Лондон Юрий Федотов по повод подновеното руско искане за екстрадация на предприемача заради призив за сваляне със сила на режима на президента Владимир Путин.

Федотов е изпратил писмо до британския министър на вътрешните работи Джон Рийд, в което подчертава придаваното от Москва сериозно значение на случая Березовски. Руският посланик е приложил към посланието си и копие на подписаната от генералния прокурор на Русия Юрий Чайка заповед за ареста на Березовски.

"Бързо уреждане на проблема би помогнало да се подобрят, да се развиват нашите отношения по задълбочен начин", заяви Юрий Федотов. "Но липсата на реакция ще има определено отражение върху нашите двустранни отношения" и би създало "нова ситуация", посочи той.

В четвъртък стана ясно още, че британските власти са открили второ разследване срещу Березовски за това доколко съвместим е статутът му на бежанец с последните му призиви за силови действия против конституционната власт в Русия. Новото разследване е възложено на имиграционния отдел към британското министерство на вътрешните работи.

С проверка на изказването на Березовски вече се занимава антитерористичното звено на Скотланд ярд,припомня “Гардиън”. Лондонската полиция проучва дали позицията на олигарха представлява подстрекателство към терористична дейност и гражданска война.

Споделяне

Още от Свят