Москва предупреждава Кипър да внимава с позицията си за Крим

Русия предупреди Кипър, че мерките срещу Крим могат да имат негативни последствия за икономиката на острова, а също и при разрешаването на кипърския проблем, съобщава в. "Филелефтерос", цитиран от БТА в сряда.

Изданието твърди, че в интервю за телевизия Мега руският посланик в Никозия е повдигнал тревожни теми за Никозия, като по-специално за кипърската икономика оставил открит въпросът за репатриране на руски капитали от Кипър. По проблема за Кипър руският дипломат дал да проличи изразеното от него недоумение защо Кипър е избрал по-активна роля за американците.

Събитията в Крим и взаимодействието на Кипър с държавите от ЕС за взимането на решения срещу Русия тревожат Москва. Руският посланик нарекъл този въпрос за Крим "нож с две остриета" и предупредил, че ако няма промяна в позицията на ЕС и съответно на Кипър, "руските бизнесмени ще оттеглят капиталите си и ще върнат обратно в родината развиваната от тях бизнес дейност на острова".

На въпроса, а какво ще прави Русия, ако има санкции от страна на ЕС, руският посланик отговорил, че ще зависи какви ще са тези санкции.

Ако Русия предприеме действия в тази посока, тогава нещата за Кипър ще бъдат крайно негативни в областта на икономиката, където до голяма степен тя се опира и на руската солидарност, за да стъпи на крака.

В. "Филелефтерос" пише, че руският дипломат бил разтревожен и за ролята, която Никозия е предоставила на американците по въпроса за Кипър.

Запитан дали е притеснен от по-активната намеса на САЩ в решаването на проблема за етнически разделения остров, даденият от него отговор бил категорично "да".

Споделяне

Още от Европа