Москва преговаряла с ЕК за изключване на "Южен поток" от Третия енергиен пакет

Сергей Лавров

Москва води активен диалог с Европейската комисия по въпроса за изключване на "Южен поток" от Третия енергиен пакет. Това заявява в интервю за сръбския вестник "Политика" руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от БТА.

Предлагаме на ЕС да сключи специално двустранно споразумение, регулиращо принципите на функциониране на трансграничната енергийна инфраструктура, посочва Лавров, като допълва, че са разработени и предадени на ЕС проекти на съответните документи.

Руският външен министър казва, че Москва е обезпокоена от призивите на ЕС за преразглеждане на споразуменията между Русия и страните участнички в проекта "Южен поток".

Давайки възможност за диверсификация на маршрутите за транспортиране на газ за страните в Европа, Южен поток е сериозен принос на Русия за гарантирането на енергийната сигурност на континента, подчертава Лавров, като допълва, че в случая със Сърбия става дума за мащабни инвестиции до 2 милиарда евро и създаването на нови работни места.

В този контекст будят недоумение и загриженост изявленията на Брюксел за необходимост от преразглеждане на междуправителствените споразумения между Русия и страните участнички в проекта "Южен поток", включително Сърбия, с цел те да отговарят на Третия енергиен пакет на ЕС.

По думите на Лавров междуправителствените споразумения са неделима част от международното право и не могат да бъдат подлагани на преразглеждане едностранно.

Русия има междуправителствени споразумения с шест страни от ЕС на територията, на които преминава газопроводът Южен поток, а именно България, Румъния, Унгария, Хърватия, Словения и Австрия, както и Сърбия, която засега не е членка на ЕС.

Според Еврокомисията тези договори нарушават нормите на Третия енергиен пакет на ЕС. Русия пък е на мнение, че Южен поток в качеството си на трансграничен газопровод не попада под юрисдикцията на третия енергопакет. Освен това споразуменията са били сключени през 2008 година, преди влизането в сила на третия енергопакет на ЕС, пише сръбският вестник.

Съгласно Третия енергиен пакет на ЕС газопроводът трябва да се управлява от оператор, който да е независим от компанията, добиваща природен газ, или от енергопроизводителя. Освен това в момента в документите е предвидено целият капацитет на газопровода да е за "Газпром". След приемането на Третия енергиен пакет на Еврокомисията през 2011 г. обаче операторите на енергийни системи на територията на ЕС са длъжни да допускат и други търговци до мрежите си.

Еврокомисаря по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер получи от страните, през които ще минава трасето на "Южен поток", мандат за водене на преговори от тяхно име с Москва за постигане на общо решение, вместо всяка държава поотделно да иска преразглеждане на споразуменията.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа