Москва пришпорва София за ратификацията на Бургас-Александруполис

Трябва да се побърза с ратификацията на споразумението за строеж на петролопровода Бургас-Александруполис и да се създаде международната проектна компания за изграждането, заяви във вторник след заседанието на българо-руската междуправителствена комисия в София вицепремиерът и ръководител на държавния апарат на Русия Сергей Наришкин.

Няма принципни трудности пред  реализацията на проекта,но много неща ще зависят от това колко са чевръсти участниците в него, каза Наришкин. Той посочи, че Русия е към края на вътрешно-държавната процедура по ратификацията на споразумението, подписано през март в Атина и ратифицирано от Гърция. България в близките дни ще го ратифицира, след като кабинетът одобри документът за внасяне в парламента, каза от своя страна министърът на икономиката и икономиката Румен Овчаров.

След одобрението на тръбата от трите парламента на страните, които ще го реализират, строежът на самото съоръжение може да приключи за 8-10 месеца, посочи руският вицепремиер.

И докато Москва пришпорваше България за Бургас-Александруполис, Турция започна строителството на петролопровода от Самсун до Джейхан. Той също ще транспортира руски петрол от Черно до Средиземно море, н в  неговите доставки ще е включен и казахски нефт. Това съобщи във вторник АП, цитирана от Кафене.нет.

Тръбопроводът е на стойност 1.5 млрд.щ.д. и е с дължина 550 км. Проектният капацитет на тръба ще е 1.5 млн. барела на ден суров петрол.

”Самсун-Джейхан” ще бъде построен от консорциум, ръководен от италианската петролна и газова компания “Eni SpA” и турската “Calik Enerji”.

Пристанището Джейхан на Средиземно море е крайна точка и за два големи петролопровода, които пренасят каспийски нефт от Баку и иракски от Киркук. АП припомня, че Турция строи газопровод, за да изнася руски и ирански газ за Европа.

Проектът е поредната стъпка към превръщането на Турция в глобален енергиен коридор, съобщава международната агенция.  САЩ и много европейски страни подкрепят значителната роля, която играе Турция за разнообразяване на енергийните доставки.

Еврокомисарят по енергетиката Андрис Пиебалгс заяви, че строителството на петролопровода “Самсун—Джейхан” е в съответствие с новата енергийна политика на ЕС.

"Значението на Турция в енергийния коридор Изток-Запад нараства в светлината на факта, че производителите на петрол и газ в каспийския и близкоизточния региони търсят начин да транспортират своята продукция до Европа и единственият възможен път в този момент е през Турция," казва експертът на Middle East Economic Survey Гари Лейкс.

Тръбата през Турция трябва да заработи през 2009 година и да облекчи трафика на танкери през Босфора. Петролопроводът “Самсун – Джейхан” се конкурира с друг проект на Русия, България и Гърция за изграждане на тръба, известна като “Бургас-Александруполис”, която също ще заобиколи турските проливи.

"Тръбопроводът Самсун-Джейхан ще допринесе също така съществено за турския план за създаване на международен петролен, газов и нефтохимически център в Джейхан, макар че това ще отнеме доста години," казва Лейкс.

Петролопроводът от Баку през Грузия до Джейхан беше открит през миналата година, а газопроводът се строи в момента.

Турските енергийни проекти обаче са изправени пред сериозна конкуренция.

"Русия има особено голям интерес да контролира експортните трасета за своя петрол и газ. Някои от проектите за транспортиране са много скъпи и е необходимо да се осигури финансирането им. Проектите освен това трябва да имат гарантирани доставчици и гарантирани потребители," каза Лейкс.

Доминацията на руския енергиен гигант Газпром в енергийните доставки за Европа предизвика загриженост в ЕС, заяви миналата седмица комисарят на съюза за енергетика Андрис Пиебалгс.

"Не съм загрижен от зависимостта от руски петрол, докато можем да получаваме суровината от други места," каза Пиебалгс. "Проблемът не е Русия, проблемът е Газпром, който е монополен доставчик."

Турция е силно зависима от доставките от Русия, която предоставя 60% от природния газ, от който тя се нуждае, уточнява АП.

Президентът на руската петролна компания “Лукойл” Вагит Алекперов заяви във вторник пред ИТАР-ТАСС, цитирани от БТА, че не изключва възможността на европейския пазар да възникне дефицит на руски петрол.

Причината е завършването на строителството на петролопровода “Източен Сибир - Тихия океан”, който ще преориентира значителен поток от руския петрол от запад на изток, твърди Алекперов.

Президентът на “Лукойл” Алекперов прогнозира също, че в средносрочен план цените на петрола ще станат "високи" и "много високи". И една от причините са по-големите разходи за добив на въглеводороди.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?