Москва продължава арктическите провокации

Москва продължава арктическите провокации

Артур Чилингаров, ръководителят на арктическата експедиция, която се спусна на дъното на океана в района на Северния полюс с два батискафа и положи руското знаме, заяви при завръщането на екипа, че Арктика винаги е била руска и ще остане такава, предаде РИА Новости.

Самолетът с участниците в експедицията се приземи на летище “Внуково” във вторник, в 14 часа българско време под бурните приветствия на членове от младежката организация към руската управляваща партия “Единна Русия” – “Млада гвардия”.

Резултатите от руската експедиция до Северния полюс трябва да залегнат в основата на позицията на Русия при решаването на въпроса за принадлежността на тази част от арктическия шелф, заяви руският президент Владимир Путин.

“Що се отнася до продължението на нашия шелф – това, разбира се, трябва да се обсъжда с колегите, ще трябва да се докаже пред международните организации”, отбеляза Путин на срещата с участниците в експедицията.

“Резултатите от вашата експедиция трябва също да бъдат заложени в основата на позицията на Русия при решаването на тези проблеми”, каза Путин.

По думите му експедицията на практика била международна. Ръководителят Чилингаров уточни, че в нея са участвали специалисти от други страни, но те са работили в състава на руския екип.

“Работата беше много интересна, отговорна, важна за страната и опасна”, отбеляза той.

Експедицията до Северния полюс достигна 4000 метра дълбочина до дъното на океана на 2 август. Тя взе проби не само от почвата и постави на дъното руското знаме.

“Ние сме щастливи, че сложихме руското знаме на дъното на океана, където никога не е стъпвал човек. Все ми е едно какво говорят разните му там задгранични дейци. Ако на някого не му харесва, нека сами да опитат да се потопят там и да сложат нещо”, каза депутатът на руската Дума и президент на Руската полярна експедиция Чилингаров.

“На първо място главната цел беше науката, но да бъдем там и да не поставим руското знаме, би било неправилно”, смята Артур Чилингаров. “Русия винаги е била арктическа държава и днес ние имаме признанието на полярните изследователи от всички страни”, отбеляза той.

Руската инициатива, целяща доказване на руските претенции над тази територия и съответно експлоатиране на природните ѝ богатства, предизвика критика от страна на Канада и САЩ, които също както и Норвегия, Дания и Русия имат територии около арктическия кръг. Канадският външен министър Питър Маккей заяви, че руснаците се държат като изследователите от 15 век, които обикалят света, забиват знамето си някъде и твърдят след това, че тази територия е тяхна. От своя страна представителят на Държавният департамент на САЩ Том Кейси се изказа, че “дори ако бяха отишли и боядисали подводните хребети с цветовете на руския флаг”, това не би имало никакви правни последици.

 

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?