Москва продължава да анализира близкоизточния мирен план на САЩ

Москва продължава да анализира близкоизточния мирен план на САЩ

На срещата си с руския президент вчера в Москва израелският премиер Бенямин Нетаняху изтъкна, че Владимир Путин е първият световен лидер, с когото той разговаря, след като Вашингтон представи "сделката на века" - план за уреждане на палестинско-израелския конфликт. Руският държавен глава обаче прие подчертано сдържано предложението на госта двамата да обсъдят ситуацията в Близкия изток, пише "Комерсант".

След срещата Путин-Нетаняху, запитан от журналисти за "сделката на века", говорителят на Кремъл Дмитрий Песков лаконично отвърна: "Продължаваме да анализираме".

По-рано руският външен министър Сергей Лавров и заместникът му Михаил Богданов посочиха, че Москва би желала първо да чуе мненията на всички заинтересовани страни - не само на палестинците и на израелците, но и на арабските страни, ЕС и ООН, припомня вестникът.

Според негов неназован дипломатически източник Москва е поискала пауза и едва ли се очакват някакви официални оценки от нейна страна за "сделката на века" преди насрочената в събота спешна среща на външните министри от страните в Арабската лига.

"Общо взето Москва се съмнява, че "сделката на века" може да бъде осъществена, и едва ли някой ще поиска да подпомага обречения американски проект. Ако обаче арабските страни решат, че планът на Тръмп може да стане основа за дискусия, защо пък да не си поговорим", коментира събеседникът на "Комерсант". 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?