Москва разследва нов “заговор” на Березовски за сваляне на Путин

Москва разследва нов “заговор” на Березовски за сваляне на Путин
Руският главен прокурор каза, че е образувал ново криминално разследване срещу милиардера Борис Березовски, който е политически бежанец и живее в Лондон. Повод за делото е петъчно интервю на Березовски пред британския в. “Гардиан”, където магнатът твърди, че е се подготвя революция за смяната на президента Владимир Путин.

“Не е възможна промяна на режима по демократичен път. Не може да има промяна без сила и натиск”, добави Березовски. На въпроса дали е подстрекавал към революция, милиардерът каза: “можете да бъдете сигурни в това”. Според Березовски Путин подкопава демократичните реформи, централизира властта и нарушава конституцията на страната, пише вестникът. “Няма шанс за смяна на режима чрез демократични избори. Опитах се да противопоставя една част на политическия елит на друга негова част”, споделя милиардерът.

Запитан от "Гардиън" дали подготвя революция срещу Путин, Березовски отвръща: "Да, имате право. Аз заговорнича за  революция в Русия”. Той дори подчертава, че лично финансира неназовани свои поддръжници от руския политически елит, които да организират преврата по смяната на руския лидер.

Според руския главен прокурор Юрий Чайка “това са открити призиви към насилствена смяна на конституционната власт”, предаде агенция Интерфакс.

Във връзка с образуваното дело от Великобритания е поискана екстрадацията на Белезовски, каза руският външен министър Сергей Лавров.

Березовски грубо злоупотребява със статута на политически бежанец и извършва действия, които според британското законодателство изискват неговата екстрадиция, подчерта Лавров.

В Лондон има достатъчен брой квалифицирани юристи, които разбират, че призивите за сваляне на конституционния строй в определена държава са достатъчна причина, за да бъдат взети съответните мерки, каза руският министър.

Въпросът за екстрадирането на Березовски "не е въпрос към мен, а към британските правоохранителни органи, британските власти чудесно знаят с какво се занимава този човек", добави Лавров, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков определи думите на Березовски като престъпление и изрази надежда, че Лондон няма да предостави официално убежище на някой, който иска да използва сила, за да свали режима в Русия.

По-рано Генералната прокуратура образува наказателно дело по повод аналогично изказване на Березовски във френската преса, като разследването бе поръчано на Федералната служба за сигурност (ФСБ).

През 2006 г. руският предприемач излезе с тезата за силова смяна на властта в ефира на радио “Ехото на Москва” и тогава срещу него пак бе образувано наказателно дело. Березовски обясни тогава, че под израза “силова смяна на властта” е имал предвид безкръвна смяна, както това е станало в Грузия и Украйна.

Москва вече няколко пъти е искала от Лондон и ѝ бе отказана екстрадицията на Березовски, приближен на бившия руски президент Борис Елцин и натрупал богатство благодарение на спорни приватизационни сделки през 90-те години на миналия век. Аргументът на британския съд, който отказа исканата през юни 2006 г. екстрадация на Березовски бе, че статутът му на политически бежанец го поставя под защитата на Женевската конвенция.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?