Москва реагира остро срещу европейските номинации "Сахаров" за момичетата от "Пуси райът"

Москва реагира остро срещу европейските номинации "Сахаров" за момичетата от "Пуси райът"

Москва смята, че предложението на евродепутати пънк групата "Пуси райът" да бъде номинирана за награда "Сахаров" е груб опит за намеса в работата на руската съдебна система и стремеж да се постави под съмнение произнесената по законен ред присъда. Това обяви във вторник руското външно министерство.

"Група депутати от Европейския парламент по-рано номинираха три участнички от печално известната пънк група "Пуси райът", която извърши хулиганска проява на 21 февруари 2012 г. в храма "Христос Спасител" в Москва, за наградата на Европейския съюз "За свобода на мисълта" на името на академик Андрей Сахаров. Предполага се, че представянето на кандидатите ще бъде на 25 септември в Брюксел, а церемонията по награждаването на лауреатите ще се състои през декември в Страсбург", заяви упълномощеният по въпросите на правата на човека, демокрацията и върховенството на закона в руското външно министерство
Константин Долгов.

Той изтъкна, че руският съд е признал участниците в тази акция за виновни в хулиганство, подбудено от религиозна ненавист и вражда заради акцията им в храма "Христос Спасител" "Богородице, прогони Путин". Момичетата бяха осъдени на две години лишаване от свобода.

"Освен това естеството, целите и формата на техните действия нямат никакво отношение към въпроса за свободата на мисълта, което всъщност са заявили и самите те в хода на съдебния процес", заяви Долгов.

По думите му Москва смята, че "решенията на независимите съдебни органи, включително руските, трябва да се уважават".

Той изрази надежда, че "ще бъде проявено уважение и към паметта на Андрей Сахаров, както и към милионите православни вярващи, чиито права и чувства са били накърнени в резултат на споменатото противоправно деяние".

"Разчитаме на благоразумието на нашите европейски партньори", каза Долгов.

Инициатор за награждаването на "Пуси райът" е германският евродепутат Вернер Шулц от фракцията "Зелени – Европейски свободен алианс". Той е събрал 40 подписа на европейски парламентаристи в подкрепа на номинацията, направена месец след произнасянето на присъдата. Церемонията по връчването на отличията ще се състои през декември.

Освен пънкарките от "Пуси райът", за наградата за свобода на словото "Сахаров" тази година са номинирани иранският режисьор Джафар Панахи (заедно с иранската адвокатка Насрин Сотуде), хвърленият в затвора беларуски правозащитник Алес Беляцки, адвокатът на християните в Пакистан Джоузеф Франсис и трима хвърлени в затвора опозиционери в Руанда, предаде Франс прес, като се позова на комисии на Европейския парламент, предаде БТА.

Имената на тримата финалисти ще бъдат обявени на 9 октомври и лауреатът на отличието ще бъде избран на 26 октомври от председателите на политическите групи в Европарламента.

Наградата "Сахаров" се връчва на хора, които се борят срещу нетолерантността, фанатизма и потисничеството. Дадена за първи път през 1988 г., тя отиде миналата година при участници в Арабската пролет.

Арестът на момичетата от "Пуси райът" предизвика остри критики от страна на руски опозиционни групи, но има широк сериозен отзвук и извън Русия. Редица медии, политици, представители на артистичния свят и т.н. призовават за свобода на момичетата и изтъкват, че съдебният процес срещу тях е политически.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят