Москва с ултиматум за "Бургас – Александруполис"

Москва с ултиматум за "Бургас – Александруполис"

Русия може да отложи за неопределено време изграждането на петролопровод през България и Гърция, ако София не приключи ревизията на проекта през следващите няколко месеци, заяви руският министър на енергетиката Сергей Шматко пред Държавната Дума. Цитира го в четвъртък англоезичното издание The Moscow Times.

Възможният отказ от проекта Бургас-Александруполис вероятно ще тласне Русия в прегръдката на Турция, която налага конкурентен тръбопровод за доставка на руски и каспийски петрол до Средиземно море и Южна Европа, каза Шматко..

Русия има нужда от петролопровод, за да може да изнася своя собствен петрол, както и да печели от транспортирането на петрол от Казахстан, който смята да разшири добивите от гигантските находища в района на Каспийско море, пише вестникът.

Като се има предвид намерението на Турция поради екологични съображения да ограничи трафика на танкери през проливите, съединяващи Черно и Средиземно море, предстоящото нарастване на петролната търговия прави изграждането на тръбопровод крайно необходимо, заяви Шматко.

Гърция, която бе спасена от Европейския съюз от фалит заради външния си дълг, също призова неотдавна за осъществяването на плана възможно най-бързо в очакване на инвестиции и приходи от транзита на петрол. Изграждането на петролопровода е замразено, след като българското правителство, избрано през миналата година, се уплаши от потенциалните екологични щети, които той може да предизвика по курортното крайбрежие на България.

"Не по-късно от тази есен трябва да бъде взето решение за бъдещето на проекта", каза Шматко пред журналисти в руския парламент. Той добави, че е напълно възможно на Русия да ѝ се наложи може би не да се откаже окончателно, но най-малкото да замрази проекта.

Държавните руски акционери в проекта - Роснефт и Транснефт, които трябва да изградят петролопровода, ще спрат финансирането на подготвителните работи и ще отзоват своите служители, обяви Шматко.

Ако това се случи, Русия ще активизира преговорите за присъединяване към петролопровода Самсун - Джейхан през Турция, каза руският енергиен министър.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес