Москва с условие към САЩ за връщане на устойчивите отношения

Сградата на външното министерство на Русия

Връщането на руско-американските отношения в устойчиво състояние ще бъде възможно, ако във Вашингтон проявят готовност да водят диалог на принципите на равноправието и взаимното уважение на интересите. Тази позиция е записана в документа "Основни външно-политически събития през 2014 г., публикувана на сайта на външното министерство на Русия в петък.

В документа на руското дипломатическо ведомство се напомня, че именно САЩ са станали инициатор на изострянето на отношенията с Москва чрез призивите за налагане на санкции срещу редица руски физически и юридически лица. Министерството също така смята, че подписания на 18 декември от Конгреса на САЩ акт за подкрепа на свободата на Украйна е засилил негативния фон на руско-американските отношения.

Въпреки това Русия ще продължи контактите си със САЩ на високо ниво по важни международни теми като ситуацията в Украйна, кризата в Сирия, регулирането на иранската ядрена програма, конфликтите в Близкия Изток и в Северна Африка.

Външното министерство на Русия посочва още, че въпреки сложността на текущите отношения с Брюксел, Европейският съюз е съсед и най-големият търговско-икономически партньор на страната и обективно отношенията ще са приоритетни за руската външна политика за години напред.

Според документа, "отношенията между Русия и ЕС се характеризират с висока степен на турбулентност", особено след налагането на санкции и икономически ограничения над страната и руски компании

Изявлението на министерството е в контраст с новата военна доктрина на Русия, която Владимир Путин е одобрил в петък. Тя е отбранителна, като посочва за основни заплахи засилването на военния капацитет на НАТО и опитите за дестабилизиране на няколко региона.

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?