Москва се кани да постави ребром въпроса за визите с ЕС

Русия обвини ЕС, че бави отмяната на визовия режим с федерацията по политически причини. Според Москва срещата на високо равнище Русия-ЕС на 21 декември ще е решаваща, за да се разбере дали Брюксел е готов за конкретни договорки, пише руският в. "Комерсант".

Вчера посланикът за специални поръчения към външното министерство на Русия Анвар Азимов направи твърдо изявление, насочено към ЕС. По думите му в навечерието на декемврийската среща Москва е натрупала сериозни претенции към Брюксел. На първо място по повод отмяната на визите - нещо приоритетно за Москва, посочва вестникът и цитира дипломата: "Без свобода на движението между Руската федерация и ЕС не може да има истинско стратегическо партньорство".

Според Азимов на предстоящия форум Москва "ще постави ребром" въпроса за визите и президентът Владимир Путин ще предложи на европейците до края на годината да осъществят някои от съгласуваните вече стъпки за преминаване към безвизов режим, засягащи защитата на документите и незаконната миграция. Така окончателната работа ще може да приключи догодина и през декември 2013 г. да бъде прието самото споразумение за отмяна на визите, тъй че да влезе в сила за олимпиадата в Сочи през 2014 г.

Според Азимов за отмяна на визите с Русия са готови засега само 17 държави от ЕС, а 10 "се колебаят".

Евросъюзът отхвърля критиките от страна на Москва. "Русия казва, че няма технически проблеми, но от наша гледна точка това не е така", заявява дипломатически източник от Брюксел. "Руската федерация има сериозен проблем с мигрантите и той става все по-остър. Има упреци, засягащи работата по границите. Има и катастрофален проблем с корупцията, засягаща и въпроса за защита на документите. Силно се съмняваме, че всичко това може да бъде решено за една година", добавя европейският дипломат.

Споделяне

Още от Европа

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?