Moсква: Сепаратистите вече няма как да се разоръжат

Западът продължава със заплахите за икономически санкции срещу Русия

Moсква: Сепаратистите вече няма как да се разоръжат

Москва обяви, че след трагичните събития в Одеса ”за Русия или която и да било друга страна ще бъде практически невъзможно да убеди хората в югоизточната част на Украйна да се разоръжат, защото има пряка заплаха за живота им”.

САЩ и Европейският съюз от своя страна потвърдиха заплахите си за налагането на още санкции спрямо Русия, след като досегашните не постигнаха ефект.

Западът неколкократно обяви, че не е готов на военна намеса в Украйна, а сред европейските страни липсва и съгласие за предприемането на икономически мерки срещу Москва.

Различията останаха и след поредния разговор между първите дипломати на САЩ и Русия Джон Кери и Сергей Лавров в събота. Кери определи освобождаването на седемте военни наблюдатели от ОССЕ в Украйна като положителна стъпка, но заяви, че Русия трябва да направи повече за намаляване на напрежението.

Лавров от своя страна призова САЩ да употребят цялото си влияние, за да принудят киевските власти незабавно да прекратят бойните действия в югоизточните региони на Украйна, да изтеглят войските и да освободят участниците в протестите.

Русия вече нямала влияние над сепаратистите

Говорителят на руското президентство Дмитрий Песков коментира от своя страна, че от този момент ”Русия фактически загуби своето влияние над тези хора, защото ще бъде невъзможно да бъдат убедени да се разоръжат при наличието на пряка заплаха за живота им”.

"За съжаление, нямаме възможност да изкажем съболезнования на официален Киев, както е прието в международната практика, защото официален Киев като такъв не съществува”, заяви Песков.

Той се обяви провеждане на президентски избори в Украйна.

"Очевидно е, че на основата на действащата конституция, в условията на военни действия, наказателна операция и масови убийства е най-малкото абсурдно да се говори за избори", заяви той.

Той обеща, че Русия ще продължи усилията си за деескалация на конфликта, но не може сама да се занимава с уреждането на кризата, докато Киев и западните му партньори "провокират кръвопролития".

"За най-голямо съжаление констатираме диаметрално противоположни гледни точки, пълно неразбиране на същността на случващото се, което е свързано или с невъзможност да се получава информация, или с нежелание за възприемането ѝ", заяви той.

Русия свика извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН по повод събитията в Украйна. Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин заяви в разпространено в Ню Йорк изявление , че безредиците и убийствата, дело на членове на украинските национал-радикали в Одеса, напомнят престъпленията на нацистите.

Руският представител предложи да бъде прието изявление от името на съвета с призив за слагане край на насилието, включително използването на въоръжени сили в източната част Украйна. Според дипломатически източник обаче, руската страна не е успяла да съгласува подобна позиция. По-рано заместник-генералният секретар на ООН по политическите въпроси Джефри Фелтман обяви, че ще посети Киев и Москва следващата седмица.

САЩ готвят нови икономически санкции

САЩ заявиха от своя страна, че трагичните събития в Одеса подчертават "необходимостта от незабавни действия за намаляване на напрежението в Украйна".

"Призоваваме всички страни да работят заедно, за да се възстанови спокойствието, законността и реда, и призоваваме украинските власти да започнат разследване и да привлекат виновните към отговорност", заявиха от Държавния департамент на САЩ.

В петък американският президент Барак Обама и германският канцлер Ангела Меркел заплашиха Русия с нови санкции, ако се влоши обстановката в Източна Украйна.

Санкциите ще засегнат по-директно някои сектори на икономиката.

"Рублата вече достигна най-ниската си стойност за всички времена. Цената на руските акции спадна рязко, а Русия изпадна в рецесия. Инвеститорите я напускат и е изчислено, че инвестиции за 100 милиарда долара ще напуснат Русия през тази година. Руските компании все по-трудно се сдобиват с капитала, от който имат нужда, а кредитният рейтинг на страната е малко над критичното. С една дума - руските действия в Украйна правят слабата руска икономика още по-слаба”, заяви Барак Обама.

Меркел каза от своя страна, че Европа е готова на трета фаза от санкции – икономически мерки срещу Москва, ако изборите в Украйна не се състоят.

Министърът на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмайер коментира в Туитър, че трагедията в Одеса трябва да се възприеме като зов за събуждане.

Дипломати от 28-те страни на ЕС ще обсъдят в Брюксел на 5 май възможността за налагането на нови санкции за Русия, съобщи представител на пресслужбата на Съвета на ЕС, цитиран от ИТАР-ТАСС. Не се уточнява обаче дали ще се разшири черният списък на официални руски представители, срещу които ЕС приема индивидуални санкции, или за въвеждане на търговско-икономически санкции срещу Руската федерация.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят