Москва ще блокира американските социални мрежи, ако "дискриминират" руски медии

Москва ще блокира американските социални мрежи, ако "дискриминират" руски медии

Руски депутати внесоха днес в парламента законопроект, който, ако бъде приет, ще позволи на властите да ограничават интернет достъпа до американски социални мрежи, за които се смята, че са дискриминирали руски медии, предаде Ройтерс.

Авторите на текста, повечето от които са от управляващата партия "Единна Русия", казаха, че са получили оплаквания от руски медии като телевизиите Ар Ти и Крим 24 и агенция РИА Новости, чиито акаунти са били спирани или маркирани от Туитър, Фейсбук и ЮТюб.

Туитър започна през август да поставя на акаунтите на няколко руски медии надписа "свързани с (руската) държава медии", наред с акаунтите на висшите им служители и на някои ключови правителствени представители - мярка, която бе осъдена от Русия.

"Спешната нужда от приемане на закона произтича от многобройните случаи на несправедливо ограничаване на достъпа на руски граждани до информация в руски медии от някои (социални) мрежи в интернет, включително такива, регистрирани извън Русия", се посочва в бележка към проекта.

За да влезе в сила, законът трябва да бъде одобрен от Държавната дума - долната камара на руския парламент, и от горната - Съвета на Федерацията, след което да бъде подписан от президента Владимир Путин.

Попитан за законопроекта, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че мерките трябва да бъдат обсъдени внимателно, но е необходим механизъм за справяне с проблема.

"Определено има дискриминационни действия спрямо руски клиенти на тези услуги", заяви Песков и добави: "Тези гиганти имат проблеми с клиентите си, те дори ги дискриминират. Нека го правят с родните си клиенти, за нас главното е да защитим нашите от подобна дискриминация."

Според законопроекта главният прокурор и министерството на вътрешните работи ще имат право да определят кои социални мрежи ограничават достъпа до информация, а контролният орган Роспотребнадзор - да ги блокира изцяло или частично, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?