Москва ще черпи опит от София за разширението на метрото си

Москва иска да черпи опит от София за разширението на метрото си. Това е станало ясно по време на срещата на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова със зам.-кмета на руската столица Марат Хуснулин, съобщиха от регионалното министерство в понеделник.

“Ние проявяваме интерес към опита ви в проектирането и изграждането на метрото. Вие сте въвели най-новите технологии в строителството на Софийското метро и ние искаме да споделите вашия опит. Планът е Московският метрополитен да се разшири с още 150 км”, е заявил Хуснулин.

Московското метро е на повече от 80 години, като общата дължина на 12-те линии е 305 км. Средно дневно с него се возят над 8 млн. души. За сравнение българското метро е на 15 години. Има две линии с обща дължина 31 км. Първоначално се изгражда по съветски модел, като шефът на общинското дружество “Метрополитен” Стоян Братоев е завършил в Русия.

Министър Павлова е договорила още с руския си колега Игор Слюнаев да се създаде работна група между български и руски експерти. Те ще обменят опит в областта на градоустройството, развитието на регионите, както и за техническите спецификации и норми в строителството.

Срещата между регионалните министри на двете страни е първата за последните 20 години, е отбелязано в съобщението на българското министерство на регионалното развитие.

По време на разговорите е било обсъдено още български и руски фирми чрез консорциуми да работят съвместно в трети страни.

Двамата министри са обменили информация за жилищната политика и обновяването на домовете. В момента в Русия тече мащабна правителствена програма за подобряване на жилищния фонд. Министър Слюнаев е информирал, че живее в сграда, строена от българската фирма “Главболгарстрой” и качеството ѝ е много добро.

Министър Павлова е поставила въпросът за сложната процедура по лицензирането на български фирми, за да бъдат допуснати да работят на строителния пазар на Русия. Обсъдена е била и темата за достъпа до информация за предстоящите строителни търгове в Москва, квотите за работната сила.

Да бъдат подновени преговорите за избягване на двойното данъчно облагане, е настояла още министър Павлова. Според нея регулирането на данъчната материя ще помогне на бизнеса на двете страни да бъде по-гъвкав при вземането на решения. Това е тема от компетенцията на финансовото министерство, но българската страна очаква позицията по въпроса на Русия, е посочила министър Павлова.

“Българските фирми да създадат свой пул в Москва, за да можем да контактуваме с тях по отношение на предстоящите търгове за строителство на пътища и жилищни сгради”, е препоръчал зам.-председателят на правителството на Московска област Роман Филимонов. Населението на областта е 8 млн. души, посочи той. Павлова пое ангажимент да информира Камарата на строителите в България за тази възможност за сътрудничество.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?