Москва ще отговори на Лондон “целенасочено и адекватно”

Москва ще отговори на Лондон “целенасочено и адекватно”

Заместник-министърът на външните работи на Русия Александър Грушко обеща, че в най-скоро време Москва “целенасочено и адекватно” ще отговори на експулсирането на руските дипломати от Лондон, но не назова конкретните мерки.

Той отбеляза, че “линията на Лондон усложнява, даже прави невъзможно, сътрудничеството с правоохранителните органи в сферите, които засягат интересите на гражданската сигурност”.

Грушко уточни, че Лондон говори “за преразглеждане на редица области от сътрудничеството си с Русия, включително визовата сфера, където се отказват всякакви контакти и сътрудничество с Федералните служби за сигурност (ФСС)”.

Британското министерство на външните работи отказа да коментира думите на Грушко за нежеланието на Лондон да си сътрудничи с ФСБ.

Външният зам.-министър на Русия нарече необосновано решението на Лондон да отпрати четирима руски дипломати, тъй като самата Великобритания многократно е отхвърляла молби на Москва за екстрадиране.

“Не е тайна, че Русия на свой ред се е обръщала с молби за връщане на 21 руски граждани, включително призоваващият за сваляне на съществуващия строй в Русия Березовски и приятелят на терористите Закаев. Нито един не беше предаден. Ако руската страна беше тръгнала по пътя, който Лондон избра, мисля, че британското посолство към днешна дата щеше да има недостиг от 80 дипломати”, каза Грушко.

“Опитват се да ни накажат за спазване на собствената ни конституция”, отбеляза Грушко. Според него, това е “неприемливо и противоречи на здравия разум”. Той обеща също, че при избора си на ответни мерки Русия ще се постарае да направи така, че да не пострадат обикновените руснаци, които пристигат във Великобритания.

Министерството на външните работи на Русия заяви преди това, че решението на Великобритания да експулсира четирима руски дипломати в отговор на отказа Андрей Луговой да бъде предаден на Лондон ще доведе до сериозни последствия в отношенията на двете страни.

В понеделник в британския парламент беше казано, че стъпките на британското правителство имат за цел за окажат натиск над Русия. Целта е тя да промени позицията си по отношение на Луговой, както и да се покаже действията на Москва няма да останат безнаказани.

Британското външно министерство не назова имената на експулсираните дипломати, но според ББС, от Великобритания могат да бъдат отпратени служители на руското посолство, които са свързани със службите на сигурност. Руското външнополитическо ведомство засега не уточнява за какви точно ответни мерки става дума.

Руският посланик в Лондон е бил поканен в британското външно министерство, където официално му е била връчена нотата по въпроса с експулсирането на дипломатите, като са били изброени и други стъпки, предприемани от британска страна.

От там са заявили, че освен отпращането на руските дипломати, ще бъдат прекратени преговорите за опростяване на визовия режим между Великобритания и Русия. Лондон е предупредил за промяна на реда за разглеждане на заявки за получаване на британски визи, които ще подават служителите на руски правителствени ведомства.

Представител на британското посолство в Москва е заявил, че мерките ще засегнат само служители на правителството, а студентските, туристическите и транзитните заявки за визи ще се разглеждат по стария ред.

Същевременно във Великобритания съобщенията за руско-британския дипломатически конфликт се посрещат нееднозначно.

Някои представители на опозиционната консервативна партия приветстваха стъпките на кабинета. Бившият министър на външните работи на Великобритания консерваторът Малъкълм Рифкинд предположи, че Луговой може разчита на подкрепата на представителите на руската власт. В средата на 90-те години, по времето когато Луговой е работил във Форин офис, Великобритания и Русия също си размениха експулсирани дипломати.

“Тогава говорихме за шпионаж. Но сега е много по-лошо, защото вече не става дума само за отравянето на британски гражданин на улиците на Лондон. Тук има измерение, за което министрите не могат да говорят открито, - смята Рифкинд. – Ако Луговой е виновен за убийството на Литвиненко, значи той е руски агент и се получава така, че е действал в съответствие с нарежданията на ръководители, които стоят значително по-високо по ранг в кремълската йерархия”.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?