Москва ще преговаря за иракския дълг с новото правителството на страната

Москва ще преговаря за иракския дълг към Руската федерация /РФ/ с правителството на страната, заяви председателят на Държавната Дума Генадий Селезньов, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той добави, че Ирак все още не е 51-ви щат на САЩ.

Селезньов подчерта, че трябва да се помисли как САЩ да компенсират Русия за неизпълнените договори, прекратени поради войната. Според него, става въпрос за близо 2 млрд. долара.

Преди да отписваме иракските дългове е по-логично да започнем с опрощаване на задълженията на бившия СССР, заяви руски правителствен представител, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Неговото изказване е направено по повод изявлението на първия заместник-министър на отбраната на САЩ Пол Улфовиц, който предложи Русия, Германия и Франция да опростят дълга на Ирак към тях.

Цитираният от агенцията представител на руското правителство подчертава, че ако САЩ се придържат към определена логика, то тя трябва да бъде в сила за всички страни.

Москва не е получавала от САЩ никакви официални предложения да опрости дълговете на Ирак, каза днес руският външен министър Игор Иванов. В отговор на журналистически въпрос той посочи, че такива предложения не са били направени и му е трудно да коментира този въпрос.

ИТАР-ТАСС припомня, че преди да започне войната срещу Ирак при консултациите си с Москва Вашингтон е казвал, че е готов да окаже натиск върху бъдещите иракски власти, за да ги накара да изплатят дълга на страната към Русия. По някои данни става дума за 7-8 милиарда долара.

Отговорността за решаването на хуманитарните проблеми на Ирак носят "тези сили, които сега се намират на негова територия", изтъкна днес Игор Иванов. Той говори пред репортери след заседанието на министрите на външните работи от Общността на независимите държави, което се състоя в Душанбе.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?