Москва ще признае изборите в Донецката и Луганската народна република

Москва разчита, че изборите в Донецката и Луганската народна република ще се състоят, и ще признае резултатите им. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в телевизионно интервю, цитирано от ТАСС.

Вотът там е насрочен за тази неделя и ще бъде важен за легитимирането на властта в двете самопровъзгласили се републики.

”Разчитаме, че избирателите ще изразят волята си свободно и никой отвън няма да се опита да им попречи“, каза първият дипломат на Русия.

Контролираните от сепаратистите части от Донецка и Луганска област не участваха в парламентарните избори, които се състояха в края на миналата седмица в останалата част на Украйна.

Президентът Петро Порошенко, чийто блок подели първото и второто място с Народния фронт на премиера Арсений Яценюк, проведе първи преговори за коалиция с третата сила в новия парламент - партията ”Самопомощ“.

”За Русия е важно в Украйна да бъде издигната власт, която да се заеме с реалните проблеми на страната, а не с вътрешни борби”, каза в интервю  Лавров.

По думите му в Украйна трябва да има власт, която да се занимава не с вътрешни борби и с ”дърпане на страната на Запад или на Изток, а с реалните проблеми, стоящи пред държавата, която да мисли как да осигури единството на страната”.

Споделяне
Още от Свят