Москва ще се конкурира на пазара на космически полети с нов космодрум

Русия ще построи нов космодрум на стойност 810 милиона долара като част от усилията да защити своя дял на все по-конкурентния пазар на космическите полети, заяви премиерът Владимир Путин, цитиран от Ройтерс във вторник.

Както и по времето на Съветския съюз, в момента Русия има доминираща роля в световната космическа промишленост. През миналата година тя извърши 37 процента от общо 78 изстрелвания на космически апарати по света. Тя обаче е изправена пред засилваща се конкуренция от страна на Европа, Азия и Съединените щати, докато пазарът на космическите полети все повече се комерсиализира.

Космодрумът "Восточний" ще бъде изграден в Амурската област в Далечния изток до три години.

"Надявам се, че "Восточний" ще стане първият руски космодрум с цивилно приложение и че ще гарантира пълната независимост на космическата ни дейност", заяви Путин на среща с представители на космическата промишленост.

Новото съоръжение ще конкурира космодрума Байконур в Казахстан, след като бъде отворено за безпилотни полети през 2015 г. и за полети на хора през 2018 г.

Русия плаща наем 115 милиона долара годишно на Казахстан за Байконур, след като Съветският съюз се разпадна през 1991 г. Договорът за наем изтича през 2050 г.

Новият космодрум ще обслужва всички видове космическа дейност на Русия, включително полети на хора, транспортни ракети, а в бъдеще и мисии по други планети, допълва БТА.

Руският пилотиран кораб "Съюз" и товарният кораб "Прогрес" са основната работна сила на Международната космическа станция, след като през 2003 г. американската совалка "Колумбия" се разпадна при навлизане в атмосферата. За последно американска совалка трябва да замине за станцията догодина.

Споделяне

Още от Свят