Москва спря кранчето за Киев, газовият спор отива в съда

Засега няма проблеми с доставките за Европа, но тя се готви за нова крива със синьото гориво

Москва спря кранчето за Киев, газовият спор отива в съда

Руската "Газпром" спря в понеделник напълно доставката на природен газ за Украйна, след като за пореден път не бе постигната договореност за цената на суровината и за уреждане на дълга на "Нафтогаз". Москва увери, че обемите за Европа остават същите, но предупреди, че е възможно прекъсване, ако Киев реши да отклонява количества за совите нужди. Украйна пък обеща да изпълни своите задължения по транзита на руски газ за Европа, за да не се стигне до нова газова криза и обяви, че има достатъчно запаси в газохранилищата си.

Брюксел предложи план за уреждане на газовия дълг на Украйна и обяви нуждата от нов кръг тристранни газови преговори във формат ЕС-Русия-Украйна още през месец юни. В същото време обаче Еврокомисията акцентира върху необходимостта Украйна да увеличи своите газови запаси.

Часове след спирането на кранчето за Украйна информацията от европейските газови оператори е, че няма проблеми с руските доставки, но въпреки това са в готовност за алтернативни варианти, които да осигурят нужните количества газ за Европа.

До крайната мярка от страна на "Газпром" се стигна, след като се провали поредният кръг преговори за газовия дълг на Украйна. Така руският монополист изпълни заканата си, че ще прекрати доставките, ако до 10 часа не бъдат платени 1.591 млрд. долара стари дългове и не бъдат предплатени количества.

"Газпром" и "Нафтогаз" побързаха да си разменят искове съответно за 4.5 млрд. долара и за 6 млрд. долара пред Стокхолмския арбитражен съд.

От обяснението на шефа на "Газпром" Алексей Милер пред руски медии стана ясно, че компанията е била готова да приеме отправеното ѝ от "Нафтогаз" предложение да погаси 500 млн. долара още в понеделник, а остатъкът да се уреди до 26 юни, но украинската компания решила да прехвърли преговорите за дълга към цената, с което подменила темата на срещата.

По думите на Милер безкрайно са продължили обещанията на Украйна от сорта "сега ще дойдат парите и дълъг ще бъде погасен".

"Предложихме Украйна да плати в срок от два дни 1 милиард долара на Газпром. Представихме и план за погасяването на останалите дългове за половин година, така че до края на годината да се изчисти дългът и паралелно да се плащат текущите сметки", каза във Виена еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер. Според него това е тежка, но приемлива цел.

Йотингер каза още, че се свиква извънредна среща на координационната група по газа във връзка с неуспеха на газовите преговори и че счита за нужно да се проведе нов кръг от тристранни преговори във формат ЕС-Русия-Украйна за уреждане на газовия конфликт между "Газпром" и "Нафтогаз", който от понеделник преминава и в съдебен режим.

След като първо от руската компания обявиха, че са внесли в Стокхолмския арбитраж иск за за 4.5 млрд. долара заради това, че украинското дружество не изпълнява своите задължения по сключения през 2009 г. договор, както и за натрупаните задължения за доставени количества и отсъствие на текущи плащания, от "Нафтогаз" отвърнаха с насрещни претенции за 6 млрд. долара. Сумата е за доставения газ през 2010 г. като "Нафтогаз" ще иска от съда в Стокхолм да определи "справедлива цена" за бъдещите доставки на руски газ. Реакцията на "Газпром" не закъсня и шефът ѝ Алексей Милер обясни, че е възможно допълнително увеличение на иска на компанията.

Проблем със снабдяването на ЕС с газ може да възникне, ако до зимата Украйна не запълни транзитните хранилища за газ, каза Гюнтер Йотингер, цитиран от ИТАР-ТАСС.

По думите на Юрий Продан "в момента в нашите хранилища има повече от 13.5 милиарда кубични метра газ" и украинската страна е готова за спиране на руските газови доставки. "Свършихме доста сериозна работа, свързана с увеличаването на реверсните доставки от Европа. Мисля, че заедно с Европейската комисия, ние ще търсим начини за увеличаването на реверсните доставки от европейските държави", каза Продан.

По-късно от Брюксел заявиха, че Украйна трябва да увеличи своите газови запаси до 20 млрд. куб. м преди рая на лятото

"Ние не постигнахме споразумение, и шансовете това да се случи са слаби", заяви Куприянов преди спирането на газа за Украйна.

Шефът на "Газпром" Алексей Милер коментира по-рано, че предложената от Русия цена от 385 долара за хиляда кубични метра е обективна, подкрепя се от ЕК и съответства на препоръките на Международния валутен фонд за Украйна.

"С всеки следващ кръг от преговори ние виждаме, че руската страна реално не е настроена за откриване на компромис. Руската страна е настроена да задълбочи конфликта и не приема компромисните, много конкретни предложения, които изказа Европейската комисия", коментира украинският министър на енергетиката Павло Шеремет.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?