Москва спря връщането на украинска военна техника от Крим

Москва "отлага" връщането на украинската военна техника от анексирания Крим, съобщава в сряда руският вестник "Комерсант".

Според всекидневника украинският министър на отбраната ген.-полковник Михайло Ковал е изпратил в руското военно ведомство "най-подробен списък с над 1500 единици въоръжения и специална техника с молба всичко това да бъде изпратено от Крим" в Украйна.

Това е първият официален документ от новите военни власти в Киев, получен в руското министерство на отбраната. Руските военни го сметнаха за официално признание на фактическата юрисдикция на Русия над полуостров Крим, се казва в материала.

В Украйна вече са изпратени 389 единици техника, 8 хеликоптера и самолета; в Одеса са изтеглени на буксир 3 военни кораба. Вчера обаче руският министър на отбраната Сергей Шойгу спря този процес. Заместникът му Анатолий Антонов мотивира това със стремеж да се разведри обстановката в Украйна.

По данни на ведомството всички тези оръжия и боеприпаси се изпращат от киевските власти директно в Източна Украйна. Според министерството Русия спазвала международните си ангажименти в рамките на Парижката харта, Хелзинкския заключителен акт, решенията на ООН и на ОССЕ - да не изпраща или да ограничи оръжейните доставки в "горещи точки", каквито според него са Източна и Югоизточна Украйна, пише вестникът.

Москва обаче смятала да продължи връщането на кораби и друга техника, негодна за военна употреба. Киев разчитал например да си получи обратно "3778 шапки ушанки, 14 582 чифта долни гащи, 22 322 партенки, 3588 котелки, 4798 калъфа за манерки, 23 машинки за подстригване и много други неща".

Споделяне

Още от Свят