Москва усили атаките към София, прицелвайки се и в президента

"Риториката" на Плевнелиев била "недопустима" и в "угода на прозападна конюнктура"

Москва усили атаките към София, прицелвайки се и в президента

Москва върви към задълбочаване на дипломатическия конфликт със София, като официално разкритикува президента Росен Плевнелиев за негативната му оценка за ролята на Русия в украинския конфликт. След арогантните коментари на вицепремиера Дмитрий Рогозин, които бяха неофициални (в Туитър), последваха и официални. Говорител на руското външно министерство обвини Плевнелиев в "недопустими изявления в угода на моментната прозападна конюнктура".

"Москва смята за недопустими изявленията на българския президент относно Русия като "агресивна" държава. Подобен род изявления, разбира се, предизвикват у нас най-сериозна загриженост. Прискърбно е, че за пореден път, повтаряйки необоснованите твърдения за т.нар. анексия на Крим и опити за диктат в Украйна, един държавен глава прибягва до недопустима реторика", заяви говорителят на руското МВнР Александър Лукашевич в четвъртък.

Лукашевич коментира интервюто на българския президент за германския вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг", в което той определи Руската федерация като "националистическа, агресивна държава при един президент, който разглежда Европа не като партньор, а като противник".

Това мнение, което на практика се споделя от лидерите на целия Европейски съюз и на НАТО, мотивира санкциите на общността срещу Русия заради намесата ѝ в Украйна.

При положение, че България е член на НАТО от 2004 г., а на ЕС – от 2007 г., руското външно министерство посочва, че изявлението на българския държавен глава се "прави в угода на моментната прозападна конюнктура, която игнорира реалностите и потъпква вековните традиции на дружба и сътрудничество между братските народи на Русия и България".

По думите на говорителя Лукашевич български политик от "толкова висок ранг" не желае да забележи "настойчивите и последователни дипломатически усилия" на Русия и лично на Владимир Путин да намерят изход от кризата в Украйна. Лукашевич коментира още, че в интервюто на Плевнелиев е налице "преднамерено изопачаване и избирателен подход" в оценката на руската политика към Украйна.

"Изказванията на президента на България нямат нищо общо със задачите на двустранното сътрудничество и с преобладаващите в България настроения в полза на развитието на такова сътрудничество с Русия", посочва говорителят на външното министерство на Русия, цитиран от ТАСС.

Руският дипломат не реагира на българския протест срещу коментарите на вицепремиера Дмитрий Рогозин по адрес на българския премиер Георги Близнашки и военния министър Велизар Шаламанов заради решението на служебното правителство да се откаже от съветските военни самолети.

Активизирането на руските провокации съвпадна с края на парламентарните избори и предстоящото формиране на редовно правителство, от което Москва очаква да даде ход на спрения от ЕС проект "Южен поток", както и други решения, пряко засягащи руските интереси в България и региона.

Президентът Росен Плевнелиев и назначеното от него служебното правителство посочиха Русия като риск за сигурността на страната и призоваха многократно да се намали зависимостта от Москва в енергийната и военната област.

Плановете на София да замени старите съветски изтребители с нов тип западни машини предизвика реакцията на руския вицепремиер Дмитрий Рогозин, който е известен с откровените си дебелашки коментари в социалните мрежи по адрес на различни западни политици, но преди дни той за пръв път реши да "удостои" с вниманието си и българското правителство. "Някой си Шаламанов е убедил премиера Близнашки за пореден път да предаде Русия в полза на употребявани Ф-15", написа Рогозин в Туитър.

За разлика от липсата на реакция след твърдението на руския посланик в Брюксел преди години, че България ще бъде Троянския кон на Москва в ЕС, сега София реагира остро.

Външният министър Даниел Митов определи изказването на руския вицепремиер като опит за намеса във вътрешните работи на България, като "напълно неприемливо и в разрез с добрия тон".

"Република България е член на ЕС и НАТО и не дължи обяснения за свои суверенни решения на трети страни. Българското правителство дължи лоялност само на своите граждани и на националните интереси на държавата си", заяви Даниел Митов в сряда.

Демонстративно неглижирайки тази реакция, в четвъртък Рогозин продължи с грубите коментари към България.

"НАТО - това е безотпадно производство", написа той и прикачи към туита си статия от сайта evrazia.org, в която се обяснява реакцията на България.

Алиансът отдавна критикува София, че бойната ѝ авиация не е съвместима с партньорите заради руските машини, а от българското министерство на отбраната твърдят, че поддръжката на тези машини излиза съвсем не евтино. Няколко военни министри вече се оплакаха, че договорите с Руската федерация се управляват много трудно.

Споделяне

Още по темата

Още от България