Москва върна на Киев Надежда Савченко срещу двама руски военни

Москва и Киев осъществиха очакваната от известно време насам размяна на осъдената в Русия украинска военнослужеща Надежда Савченко срещу пленени в Украйна и впоследствие осъдени за тероризъм двама руски военни, били се на страната на сепаратистите в Донбас.

Савченко беше отведена в Киев със самолета на президента Петро Порошенко. Тя бе посрещната от тълпи привърженици. "Президентският самолет с героинята на Украйна Надя Савченко се приземи", написа украинският президент Петро Порошенко в Туитър. "Надя се прибра в Украйна. Радвам се с всички сънародници", добави в Туитър премиерът Володимир Гройсман.

Двамата руснаци - Евгений Ерофеев и Александър Александров - също са се приземили на московското летище "Внуково". Те бяха посрещнати от съпругите си Екатерина и Юлия, предаде ТАСС.

Пилотът на вертолет Савченко бе един от най-известните пленници в украинския конфликт. Тя бе държана в руски затвор от средата на 2014 г. по обвинение, че е дала на украинските национални сили координати за удар, в който бяха убити двама руски журналисти. Савченко бе пленена от проруските сепаратисти в Източна Украйна и предадена на Русия, където бе осъдена на 22 години затвор. Самата тя нееднократно заявяваше, че не признава нито вината си, нито руското правосъдие. Савченко се превърна в родината си в символ на съпротивата срещу Русия и бе избрана задочно за депутат.

Руснаците Александър Александров и Евгений Ерофеев бяха задържани през миналата година в Донбас след престрелка с украински военни, един от които загина. Веднага след задържането си раненият Александров призна, че е сержант от руската армия, а Ерофеев – че е капитан от Главното разузнавателно управление на руската армия. По-късно двамата се отказаха от показанията си, като заявиха, че в момента на задържането си вече не са били руски военнослужещи, а доброволно са отишли на служба в милицията на самообявилата се "Луганска народна република". През април съд в Киев ги осъди на 14 години затвор с конфискация на имуществото.

Същия ден президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Петро Порошенко проведоха телефонен разговор, в който обсъдили съдбата на Савченко, Александров и Ерофеев.

В пресата на двете страни още преди това активно се обсъждаше перспективата за размяна. Въпросът беше дали тя ще бъде извършена по процедурата за предаване на осъдените, за да излежат присъдите си в своята родина и чрез помилване и последващо освобождаване.

Ерофеев и Александров не обжалваха присъдата си. Тяхната защита твърдеше, че двамата не възнамеряват лично да признават вина и да молят за помилване, но че към президента на Украйна с такава молба могат да се обърнат роднини. Тази сутрин адвокатът на Александров Валентин Рибин съобщи, че до президента на Украйна е подадена молба за помилване на двата руснаци. Няколко часа по-късно адвокатът съобщи, че самолетът с Александров и Ерофеев на борда е излетял от Украйна.

Същевременно стана ясно, че президентът на Русия Владимир Путин е подписал указ за помилване на Надежда Савченко. По данни на руски медии това е станало по молба на вдовиците на двамата руски журналисти, за причастност към чиято гибел в Украйна бе обвинена и осъдена Савченко. Путин заяви, цитиран от Интерфакс, че решението му е "продиктувано от хуманни съображения" и изрази надежда, че то ще доведе до понижаване на напрежението в зоната на конфликта в югоизточна Украйна.

"Искам да изразя надежда, че подобни решения, продиктувани преди всичко от хуманни съображения, ще доведат до намаляване на противопоставяне във вече известната зона на конфликт и ще помогнат да бъдат избегнати подобни ужасни и ненужни загуби", каза Путин, който бе показан по телевизията с две млади жени, представени като роднини на журналистите, на които благодари за инициативата.

Още с пристигането си в Киев Надежда Савченко заяви, че е готова отново да се жертва за Украйна.

"Готова съм да се жертвам отново на бойното поле за Украйна. Голяма благодарност на всички, защото се борихте за мен. Ако хората не бяха проговорили, политиците щяха да замълчат. Така че голямо "благодаря" на всички", заяви видимо уморената Савченко пред чакащите я на летището Бориспил в Киев журналисти.

Украинският президент Петро Порошенко пък обеща да върне анексирания през 2014 г. от Русия Кримски полуостров и източните региони на Украйна, намиращи се под контрола на проруски сепаратисти, по същия начин по който уреди освобождаването на пилота Надя Савченко.

"Както успяхме да приберем Надя у дома, така ще си върнем Донбас и Крим", каза Порошенко, цитиран от Франс прес, на церемония, на която връчи на младата жена медала "Герой на Украйна".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?