Москва за пръв път призна възможната гибел на петима руснаци в Сирия

Мария Захарова

Руското външно министерство съобщи в четвъртък, че по предварителни данни петима руснаци може да са били убити в Сирия при стълкновения с коалиционните сили, водени от САЩ. Гражданството им обаче предстои да се потвърди, се казва в съобщението, с което руските власти за пръв път признаха гибелта на руснаци при обстрел от водената от САЩ коалиция в Сирия.

"По предварителни данни в резултат на въоръжено стълкновение, причините за което в момента се изясняват, говорим може би за гибелта на петима души, вероятно граждани на Русия. Има и пострадали, но всичко това изисква проверка", заяви говорителят на външното министерство Мария Захарова.

"Изхождаме от презумпцията, че става дума за руски граждани. Но, разбира се, всичко това трябва да се провери - гражданството им, били ли са наистина граждани на Русия или са били граждани на други страни", каза тя.

По думите ѝ не става дума за руски военнослужещи.

Така Захарова коментира многобройните информации за жертвите от боевете на 7 февруари в района на сирийския град Дейр аз Зур (главен град в богатата на петрол едноименната провинция).

Сътрудници на руски частни военни компании, воюващи на страната на правителствените сили в Сирия, заявиха, че в редиците на наемниците е имало голям брой жертви след стълкновение на 7 февруари в провинция Дейр аз Зур между коалиционните сили под предводителството на САЩ и проправителствените сили.

Захарова окачестви като "дезинформация" медийните съобщения за десетки и дори стотици загинали руски граждани при боевете. Тя добави, че американските действия в Сирия вероятно имат за цел да подкопаят нейната териториална цялост.

Тази седмица, благодарение на групата за независими разследвания Conflict Intelligence Team (CIT), бяха установени имената на петима руски граждани, които вероятно са загинали - Владимир Логинов, Алексей Ладигин, Игор Косотуров, Кирил Ананиев и Станислав Матвеев. Всички те са служили в руската частна военна компания "Вагнер".

Пентагонът съобщи, че 7 февруари е имало масирана американска атака в отговор на мощната канонада от артилерийски и танков огън, открита от няколкостотин проправителствени бойци в провинция Дейр аз Зур в район с петролни кладенци в Източна Сирия, където са се съсредоточили последните джихадисти от "Ислямска държава".

Генерал Джефри Хариджан, командир на американските ВВС в Близкия изток, каза пред репортери, че е била използвана значителна американска въздушна мощ, която е спряла офанзивата на нападателите и унищожила неуточнен брой оръдия и танкове. Той обаче не посочи оценки за загубите, нито даде пълна картина за нападателите.

"Щом вражеските сили се обърнаха обратно на запад и отстъпиха, ние прекратихме огъня", каза американският генерал пред два дни.

В отделен случай американците улучват танк Т-72, руско производство, в събота, след като "той се прицели в нас" в същия район на провинция Дейр аз Зур, каза Хариджан, като добави, че не знае кой е управлявал танка.

Според руски медии е имало частни руски наемници сред сирийските проправителствени сили, предприели настъплението към петролните полета в провинция Дейр аз Зур и срещу които била насочена американската контраатака.

Източник от руското военно министерство казва пред "Комерсант" че причина за инцидента в Дейр аз Зур е опитът на местни "крупни предприемачи, които в този момент подкрепят Башар Асад", да завземат петролните и газови находища в района, намиращи се под контрола на кюрдите, които пък са съюзници на САЩ.

В настъплението са участвали проправителствени формирования, а т.нар отряди "Ловци на Ислямска държава" (ISIS Hunters – елитно подразделение към Сирийската арабска армия, формирано от руски военни през февруари 2017 г.) заедно с бойци от руската "Частна военна компания Вагнер" са били във втория ешелон. И едните, и другите са попаднали под американските въздушни и артилерийски удари.

Руски военен източник казва пред изданието, че загиналите руснаци са 11.

Руското законодателство не предполага наличие на хора, които не служат в официалните силови структури, на територията на други държави.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят