Москва замразява финансовата помощ за Киев

Украинската икономика балансира на ръба на фалита

Москва замразява финансовата помощ за Киев

Москва ще изчака с отпускането на втория транш от договорения 15-милиарден заем за Украйна, докато Киев не се издължи за неплатени газови доставки, обяви финансовият министър Антон Силуанов.

 

Става дума за стари дългове в размер на 2.7 милиарда долара.

 

В края на 2013 г. след среща на руския лидер Владимир Путин с украинския му колега Виктор Янукович бе съобщено, че Русия ще инвестира 15 милиарда долара в украински ценни книжа; освен това Москва намали цената на газа за Киев с 30 на сто. Федерацията вече отпусна 3 милиарда долара за покупка на украински книжа; договорено бе цялата сума да бъде прехвърлена до май т. г., напомня вестникът.

 

Русия планираше да купи поредния пакет украински държавни облигации за 2 милиарда долара на 23 януари, посочва "РБК дейли".

 

Два милиарда все едно няма да спасят украинската икономика. При това замразеният руски транш не е безвъзмездна помощ, а дълг, който ще трябва да се връща с лихвите, коментира киевският експерт Павло Шеремета.

 

"Страната е в критично състояние. Обезценява се националната валута - така пазарът реагира на провала в икономическата политика", добавя икономистът.

 

На 5 февруари курсът на гривната спадна до най-ниско равнище от пет години насам и за един долар се даваха 9.15 гривни. След което националната банка за пръв път от две години понижи официалния курс, който вече е 8.71 гривни за долар, припомня изданието.

 

Според Силуанов руските власти не разбират с кого да сътрудничат в Киев след оставката на украинското правителство, допълва "РБК дейли", цитирано от БТА. И цитира изявление на Путин от края на януари, според което Русия няма да преразгледа споразуменията с Украйна за газа и заемите, ако властта там бъде поета от опозицията.

 

Киев обаче "ще трябва да заслужи нова помощ от Русия", твърди в заглавие "Независимая газета".

 

Путин поясни, че Русия държи новите управляващи да не доведат до крах украинската икономика. Москва естествено не иска инвестициите ѝ да идат нахалост. Междувременно обаче Украйна върви към дефолт. Агенция Фич понижи рейтинга ѝ до ниво junk ("боклук"), а златновалутните резерви на страната намаляват и ценните ѝ книжа са крайно рискови, изтъква всекидневникът.

 

Според и. д. енергиен министър на Украйна Едуард Ставицки страната се надява до месеци да изплати дълга си към руския "Газпром" и няма да ѝ попречат дори проблемите в западните региони, където местните власти подкрепят опозицията и спомагат за нарастване на неизплатените суми. Украинският кабинет е решил да подкрепи финансово топлоенергийните фирми, за да платят дълга си към "Нафтогаз", а "Нафтогаз" на свой ред да се разплати с "Газпром".

 

Според "Независимая газета" не е решен и въпросът "откъде ще вземе Украйна пари, за да се издължи за руския или друг някакъв заем, както и за газа" - "ЕС далеч не изключва възможността за финансова намеса в съдбата на Украйна, но едва ли ще отпусне милиарди евро просто ей тъй, за да може Киев да се разплати с Москва".

 

Путин изрази опасения, че една нова политическа сила ще избере курс, опасен за украинската икономика. Още преди появата на такава сила обаче украинската икономика вече балансира на ръба на фалита. Според логиката на Путин, ако Русия държи да прави рентабилни инвестиции, изобщо не е трябвало да отпуска на Украйна каквото и да било.

 

Но щом все пак бе взето решение за кредит, значи за руското ръководство е приоритет не икономическата, а политическата рентабилност на правените инвестиции. Москва явно се съмнява именно в политическата им рентабилност и тъкмо това е основната причина да замрази финансовата помощ за Украйна, заключава "Независимая газета".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят