Москва заплаши Минск с “адекватни мерки” за наложения данък върху транзита на нефт

Руското правителство заяви, че може да предприеме “адекватни мерки” спрямо Беларус, заради решението ѝ да въведе високи данъци на руския петрол, който се транспортира през територията на страната за потребители в Европа, предаде ББС. Решението на Минск беше обявено тази седмица, дни след като Беларус с нежелание прие искането на руския държавен монополист “Газпром” за удвояване цените на природния газ. Беларус обяви, че налага данък от 45 долара на всеки тон руски петрол, който се транспортира през територията на страната на път за ЕС.

Властите в Беларус освен това заведоха дело срещу шефа на руската компания “Транснефт” Семен Вайнщок и му изпратиха телеграма за явяване в съда по дело за неплащане на току що въведените данъци.

Заместник-министърът на руското министерство на икономиката Андрей Шаронов заяви, че Беларус въобще не е имала право да налага данъка. Той отбеляза, че нефтът преминава транзитно през територията на Баларус и “Транснефт” плаща за това съответните такси.

По думите му мярката е незаконна и от гледна точка на договореностите и споразуменията, които са подписани между Москва и Минск, а дори и от гледна точка на законодателството на Беларус, съобщи РИА Новости.

Конфликтът възникна след като Москва увеличи двойно цената на руския газ за Беларус – почти 100 долара за 1000 кубически метра. Русия също така обяви, че от 2007 г. въвежда несъществуващ по-рано данък за експорт на нефт в Беларус от 180,7 долара на тон.

В отговор Минск заяви, че освен нововъведения данък от 45 долара на тон нефт, сега Москва е длъжна да заплаща всички услуги, които по-рано е получавала безплатно от Беларус.

Шаронов заяви в неделя, че на 9 януари в Москва може да пристигне правителствена делегация на Беларус, за да обсъдят търговските взаимоотношения между двете страни.

“Мирният” сценарий, по думите на руския зам.-министър, е Москва да успее да убеди партньорите си в това, че нямат право за въвеждането на спорния данък.

“В противен случай на нас ще ни се наложи да търсим адекватни мерки, които да заставят беларуските ни партньори да погледнат по-сериозно на тази ситуация, в която поставиха Русия”, обясни той.

Според данъчния комитет на Беларус “Транснефт” транспортира нефт през границата “без данъчно деклариране и заплащане на съответните данъци”, тъй като не е платила задълженията си по току що въведения данък за транзита.

Руското правителство призова Минск да отмени данъка, за който обяви, че заплашва стабилността на доставките за европейските потребители.

По данни на Франс прес, всяка година през Беларус се транзитират около 100 млн. тона руски нефт, предназначен за европейски потребители.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?