Москва заплаши с "предпазни мерки" заради търговското споразумение на Киев с Брюксел

Дмитрий Медведев: Санкциите на Запада срещу Русия изпробват силата на страната ни

Дмитрий Медведев

Русия ще спази всички споразумения между ЕС и Украйна, но ще задейства "предпазни мерки", ако търговското споразумение между Брюксел и Киев влезе в сила по-рано от предвиденото. Това заяви руският премиер Дмитрий Медведев.

Москва заплаши, че ако установи "пълзящо" прилагане на споразумението за свободна търговия преди края на 2015 г., ще отмени режима на търговски преференции с Украйна.

В петък ЕС и Украйна решиха да отложат прилагането на споразумението за свободна търговия до края на 2015 г. като помирителен сигнал към Русия, която е в обтегнати отношения с Украйна заради кризата в източните части на страната. Руската федерация обаче счита, че договореността за отлагане трябва да получи юридически израз чрез актове на украинската Върховна рада и на Европейската комисия.

Медведев подкрепи в понеделник предложението на Министерството на икономическото развитие за създаване на работна група за наблюдение на украинското законодателство и фактическите действия на Киев по асоциирането на Украйна с ЕС.

Министърът на икономическото развитие Алексей Улюкаев съобщи, че е подготвил писма до еврокомисаря за търговията Карел де Гухт и до външния министър на Украйна Павло Климкин с предупреждението.

"Санкциите на Запада срещу Русия изпробват силата на страната и Москва трябва да реагира разумно", заяви още руският премиер.

САЩ и Европейският съюз затегнаха в петък икономическите санкции срещу Русия заради действията ѝ в Украйна, а Москва заплаши с контрасанкции.

В същото време решението за отлагане на прилагането на търговското споразумение между Украйна и ЕС, което е интегрална част от споразумението за асоцииране, изненада не само украинците, но и някои европейски дипломати в Киев.

Още в петък вечерта украинският заместник министър на външните работи Данило Лубкивски обяви, че подава оставка с обяснението, че отлагането излъчва лош сигнал.

Ситуацията с прилагането на търговското споразумение напомня тази в края на 2013 г., когато отново под натиска на Русия тогавашните власти в Киев отказаха да подпишат споразумението за асоцииране с ЕС и това доведе до няколкомесечни протести В Киев и други градове на страната, които бяха придружени с насилие.

Най-много критики предизвиква липсата на информация за условията, при които е взето решението за отлагане на прилагането на търговското споразумение, отбелязва Франс
прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят